HPV aşısına zam: Asgari ücret tutarında olacak

HPV aşısına zam: Asgari ücret tutarında olacak
İlaç fiyatlarına gelen son düzenleme HPV aşısını da etkileyecek. Bu zamla birlikte HPV aşısının tek dozu yaklaşık 3 bin 219 TL, üç dozu ise 9 bin 657 TL olacak. HPV  aşısının üç dozu neredeyse 10 bin lira yani bir asgari...

İlaç fiyatlarına gelen son düzenleme HPV aşısını da etkileyecek. Bu zamla birlikte HPV aşısının tek dozu yaklaşık 3 bin 219 TL, üç dozu ise 9 bin 657 TL olacak. HPV  aşısının üç dozu neredeyse 10 bin lira yani bir asgari ücret tutarında olacak

Sağlık Bakanı Koca, 24 Kasım 2022'de Meclis'teki Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde rahim ağzı kanserine sebep olan HPV’nin tespiti ve bulaşmanın engellenmesi amaçlı aşıyla ilgili yol haritalarının hazır olduğunu söylemiş HPV aşısının ücretsiz hale geleceğini belirtmişti.  Fakat Koca’nın sözünün üzerinden bir yıl geçmesine rağmen HPV aşısı hala ücretsiz olmadı.

Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanarak ilaçlara yüzde 25 zam geldiği duyuruldu. Bu zamla birlikte HPV aşısının tek dozu yaklaşık 3 bin 219 TL, üç dozu ise 9 bin 657 TL olacak.

“Lafa, söze değil icraata ihtiyacımız var”

BirGün’den Sibel Bahçetepe’nin haberine göre Önümüzdeki hafta HPV aşısına yüzde 25 zam geleceğini belirten  eczacı Cem Kılınç, “Tek dozu 3 bin 219 lira civarına gelmiş olacak. Biz bu mücadeleyi başlattığımızda aşının tek dozu 695 liraydı. Son zamlarla üç dozu neredeyse 10 bin lira yani bir asgari ücret tutarında olacak" dedi. Ocak ayının rahim ağzı kanseri farkındalılık ayı olduğunu kaydeden Kılınç, "Bakanlık istese, devlet bütçesini de kâra sokacak bu aşılamaları bu ocak ayına yetiştirebilir. 9-14 yaş kız ve erkek çocuklarına ulusal aşı takvimi kapsamında bu aşılamalar başlamalı ve daha önce bu yaşlarında aşı olamamış, aşının etkinliğinden faydalanabilecek herkes de yakalama dozu ile aşılanmalılar. Şu an dünyada birçok ülke erkek çocuklarını da ulusal aşı takvimine dahil ediyor. Şimdi lafa, söze değil icraata ihtiyacımız var. Mozambik’te, Nijerya’da, Bangladeş’te ücretsiz olan bu aşı ülkemizde ise 3 dozu 10 bine yakın olacak. Sağlık Bakanı’nın kurucu patronu olduğu Medipol Hastanesi’nde bu aşılar satılıyor, video bilgilendirme ile hastane yetkililerince reklamı yapılabiliyor. Biz eczacılarsa satıp üzerinden para kazanabileceğimiz kanser önleyen aşının ücretsiz olmasını isterken, bunu ücretsiz yapması gerekenlerin hastanesinde bu aşı satılıp para kazanılıyor. Bu ayıptan kurtulmak gerekiyor” dedi.

“Aşımızı istiyoruz”

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği adına Yönetim Kurulu üyesi Avukat Nilda Baltalı ise "Hastalığı önleyen aşı gibi daha ucuz ve etkili bir yöntem varken, kanser gibi öldürücü bir hastalığa yakalandıktan sonra tedavi edilme ihtimalini tartışmak, hem kamuyu zarara uğratmaktadır hem de kadınlar açısından sosyal ve psikolojik olarak telafisi imkansız zararlara sebebiyet vermektedir. Bu nedenle HPV aşısı olmuş bir kişi, kadın doğum uzmanına danıştığında rahim ağzı kanserine yakalanmamak ve HPV’ye karşı direnç gösterebilmek adına bu aşıyı olması gerektiğinin bildirildiğini belirterek aşı için ödenen bedellerin Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) alınmasını talep edebilir. Rahim ağzı kanserinin önlenmesi için tedavi yönteminin HPV aşısı olduğu, davacının doktorunun önermiş olduğu şekilde belirli periyotlarda alınmış olan toplam 3 doz aşının bedellerinin ödenmesi talebi ile SGK’ye başvurarak yazılı talepte bulunabilir. SGK’nin talebi yazılı olarak reddetmesi üzerine alacak davası açabilir. HPV aşısı hakkındaki bilimsel raporlamalar ortaya koymaktadır ki, göre davaya konu aşının uygulanması bu hastalığın neredeyse yüzde 100 önlenmesine neden olmaktadır. Bu itibarla kurumun bu aşının bedelini ödemesi, sonradan bu hastalığa yakalanarak kanser tedavisi gibi pahalı bir tedavi ve masraflarla karşılaşmaya tercih edilmelidir. Aşımızı istiyoruz" ifadelerini kullandı.