Hükümetin göç politikası yok

Hükümetin göç politikası yok
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile partili kurmaylar, hazırladıkları “Devlet Aklı ve Millet Vicdanı Rehberliğinde Düzensiz Göç Sorunu ve Çözüm Önerileri: Gelecek Modeli” başlıklı raporu genel merkezde açıkladı.“Düzensiz...

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile partili kurmaylar, hazırladıkları “Devlet Aklı ve Millet Vicdanı Rehberliğinde Düzensiz Göç Sorunu ve Çözüm Önerileri: Gelecek Modeli” başlıklı raporu genel merkezde açıkladı.

“Düzensiz göç” konusunda 8 ana başlık belirlediklerini belirten Davutoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında gerçekleşen görüşmeyi de değerlendirdi, Putin’in Erdoğan’ı “yönlendirdiğini” söyledi. İktidar kanadının Suriye konusundaki son dönemdeki adımlarına da değinen Davutoğlu, “U dönüşü hepsinde var. Sadece Sayın Çavuşoğlu’nda değil. Sayın Erdoğan’da var, Sayın Bahçeli’de de var” ifadelerini kaydetti.


‘POPÜLİST SÖYLEMLER GÖÇ OLGUSUNA YAKLAŞIMIMIZI KISIRLAŞTIRIR’
Göçün tarihi bir olgu olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Geleceğe dönük olarak da göç olgusu insanlık tarihini şekillendirecek. Büyük küresel adaletsizlikler bu olguyu hızlandıran, ivme katan unsurlar” dedi. Türkiye’nin ciddi bir göç sorunuyla karşı karşıya olduğunu, raporlarının başlığına özellikle, “Düzensiz göç” dediklerini ifade eden Davutoğlu, “Sığınmacılar, mülteciler vs. hukuki tabirlerle değerlendirmedik. Çünkü sadece bu yıllara has bir sorunla karşı karşıya değiliz. Düzensiz göç doğru tabirdir” diye konuştu.

“Popülist söylemler, kısa dönemli alıcı bulan yaklaşımlar daha önümüzde onlarca yıl belki bütün insanlığın uğraşmak zorunda kalacağı göç olgusuna bizim yaklaşımımızı kısırlaştırır ve çölleştirir” ifadelerini kaydeden Davutoğlu, “Düzensiz göç” konusunda Türkiye’de iki yaklaşımın olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ortada sanki hiçbir şey yokmuşçasına bu düzensiz göç karşısında aciz bir tutum sergileyen sistematik bir bütünlükle yaklaşmayan, her kafadan bir sesin çıktığı iktidarın yaklaşımı. Ne planlıyorsunuz? Doğu’dan Suriye’den gelenlerle ilgili ne planlıyorsunuz? İktidarın şu anda bir göç politikası yoktur. Bunun karşısında iktidarın göç konusundaki acziyetinden güç alan ve kısa dönemli siyasal popülist prestij için insan haklarını göz ardı eden, millet vicdanından kopuk, ileri aşamalarda da ırkçılığa giden bir yaklaşım. Bunun ikisi de tehlikelidir.”