İhale adrese teslim mi

İhale adrese teslim mi
2013 yılında temeli atılan, Adana, Mersin ve Osmaniye’ye hizmet verecek Çukurova Bölgesel Havalimanı ihalesi 26 Ekim’de yeniden yapılacak. CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, “Çukurova Havalimanı adrese teslim yeniden ihale...

2013 yılında temeli atılan, Adana, Mersin ve Osmaniye’ye hizmet verecek Çukurova Bölgesel Havalimanı ihalesi 26 Ekim’de yeniden yapılacak. CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, “Çukurova Havalimanı adrese teslim yeniden ihale edilecek” dedi. Erdoğdu, 40 km mesafede 5 milyon kapasiteli Adana Havalimanı varken projeye, 12 milyon yolcu garantisi verilmesinin izahı olmadığını söyledi.
PEŞKEŞ PROJESİ
CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis KİT Komisyonu üyesi Aykut Erdoğdu, Limak-Kalyon-Cengiz İnşaat Ortak Girişim Grubu’nun elenmesinin ardından iptal edilen Çukurova Havalimanı ihalesinin “peşkeş projesi”ne döndüğünü belirterek, “Saray müteahhitleri elendiği için iptal edilen ihale, adrese teslim yeniden yapılacak” dedi.
Erdoğdu konuya ilişkin yaptığı açıklamada, temeli 2013 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından atılan, Adana, Mersin ve Osmaniye illerine hizmet vermesi planlanan Çukurova Bölgesel Havalimanı ihalesinin 26 Ekim’de yeniden yapılacağına işaret ederek şunları söyledi:
ÖDEME DENGELERİ YÜKLENİCİ LEHİNE
“Projenin ilk ihalesi 357 milyon Euro yatırım maliyeti ve yap-işlet-devret modeli ile 2011 yılında yapılmıştı. Ancak ihaleyi alan firmanın verilen garantilere rağmen kredi bulamaması nedeniyle ihale 2015 yılında iptal edilmiş ve proje altyapı ve üstyapı olarak ikiye ayrılmıştı. Daha sonra bu yıl korona salgınının Türkiye’de yayılmaya başladığı günlerde 16 Mart’ta ihale açılmış ve 100 milyon Euro yatırım maliyetiyle ihaleyi Günbeton İnşaat ile Terminal Yapı Ticaret Ortak Girişimi kazanmıştı. İhaleye katılan saray müteahhitleri, yani Limak-Kalyon-Cengiz İnşaat Ortak Girişimi elenmişti. Ancak ihale, saray müteahhitlerinin kazanamaması üzerine iptal edildi ve hatta Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan görevinden alındı. Şimdi duyuyoruz ki, ihale şartnamesinde, idareyi devre dışı bırakacak değişiklikler yapılmış ve ödeme dengeleri tamamen yüklenici lehine düzenlenmiş.”