İhmal olmadan kaza olmaz

İhmal olmadan kaza olmaz
Yaklaşık 30 yıl önce, 1992'de gerçekleşmiş olan Zonguldak-Kozlu’daki grizu faciasını yaşayan maden mühendisi Metin Konak Bartın'da gerçekleşen maden ocağı patlamasında yaşananları değerlendirdi. Konak konuyla ilgili, “Yeraltında...

Yaklaşık 30 yıl önce, 1992'de gerçekleşmiş olan Zonguldak-Kozlu’daki grizu faciasını yaşayan maden mühendisi Metin Konak Bartın'da gerçekleşen maden ocağı patlamasında yaşananları değerlendirdi. Konak konuyla ilgili, “Yeraltında da yeryüzünde de kazaların hepsinde bir ihmal vardır” yorumlarında bulundu.

"OLAYIN İLK ANINDAN BERİ BİR GRİZU FACİASI OLDUĞU BELLİYDİ"

Televizyondan haberi izlediğinde bir kere daha yıkıldığını belirten Konak “Akşamki olayın ilk andan beri bir grizu faciası olduğu belli. Kalkıp da buna trafo patlaması demek, şu demek bu demek bizi madenciler olarak üzdü. Kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye sebebiyet verdi” diye konuştu.

Grizu patlamasının oluşumu ile ilgili de bilgi veren deneyimli mühendis, “Kömür içindeki metan gazının dışarı çıkması sırasında havayla birleşmesi grizu gazını meydana getirir. Küçük bir ısı kaynağı ile buluşması patlamasına sebep olur. Bu ısı kaynağı madende kullanılan elektrikli aletlerden kaynaklanabilir. Bu aletlerin hepsinin anti grizulu olması lazım. Kazı esnasında taş yere çarptığında kazma ile yapılan bir işlem sırasında çıkan bir kıvılcım patlamaya neden olabilir. Oradaki bir arkadaşımız sigara içiyor olsa bile bundan çıkacak bir ateş bile grizunun patlamasına sebep olabilir.

"YANGIN PATLAMANIN NETİCESİNDE ORTAYA ÇIKMIŞTIR"

“Bu grizu patladığında büyük bir ısı meydana getirebilir. Bu ısı 300-500 derecelik değerlere varabilir. İlk ölümler patlamanın olduğu yerde yaşanır. Yangın bu patlamanın neticesinde ortaya çıkmıştır. Bu grizu yüzde 4,5 ile yüzde 14,5 oranları arasındaki değerlerde patlar. Bu ne demektir 100 metreküp havanın içinde 4,5 metreküp metan gazı oranı varsa yüzde 14,5 oranında metan varsa bu oranlar arasında ısı kaynağı ile temas ettiğinde patlar” şeklinde konuştu.

"HER TÜRLÜ GAZI ÖLÇEN SENSÖRLER VAR"

Türkiye’nin Taş Kömürü Kurumu’nun her türlü teknik donanıma sahip olduğunu hatırlatan Konak “Üretim yapılan birimlerde hava istasyonlarında her türlü gazı ölçen sensörler vardır. Sensörler aldıkları bilgiyi yeryüzündeki istasyona iletirler. Oradaki görevli arkadaşlar gerekli müdahaleyi yaparlar ve boşaltılması gereken yerlerle ilgili ekiplere boşaltılması yönünde bilgi verir.”

“Akşamki bu olayda bunların yaşanıp yaşanmadığını bilemiyoruz. Metan sensörleri yukarıya uyarıyı verdi mi vermedi mi ? Sensörler bozuk mudur kalibre ayarları yapılmış mıdır ? İstasyondaki arkadaşlar sensörlerden gelen bilgiyi gerekli ilgili birimlere ulaştırmışlar mıdır? Ocaktaki arkadaşlara gerekli uyarı yapılmış mıdır? Bilemiyoruz. Bu ancak yapılan soruşturma neticesinde ortaya çıkar” ifadelerini kullandı.