İktidar başörtüsü teklifine dokundurtmadı

İktidar başörtüsü teklifine dokundurtmadı
Başörtüsüne anayasal güvence getiren ve ‘evlilik birliğini’ tanımlayan Anayasa değişikliği teklifi TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi. CHP ve İYİ Parti’nin, teklifin birinci maddesinin değiştirilmesi için verdiği...

Başörtüsüne anayasal güvence getiren ve ‘evlilik birliğini’ tanımlayan Anayasa değişikliği teklifi TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi. CHP ve İYİ Parti’nin, teklifin birinci maddesinin değiştirilmesi için verdiği ortak önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP ve İYİ Parti milletvekilleri komisyonu terk etti.

"KİMSE İNANCINI İSPATLAMAK ZORUNDA BIRAKILMAMALI"
CHP ve İYİ Parti’nin verdiği ortak önergede, Anayasa değişikliği teklifinin birinci maddesinde yer alan “dini inancı sebebiyle başını örtmesi” ibaresi “başını örtmesi ya da örtmemesi de dahil olmak üzere” şeklinde ve “Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda ise devlet; kadının başını örtmesini engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alır” şeklinde değiştirilmesi öngörüldü.

Önergenin gerekçesinde, “Kimse inancını açıklamak ya da ispatlamak zorunda bırakılmamalıdır. Başörtüsünün dini inanca bağlanması, başka birisine bunun dinin inanç çerçevesinde olup olmadığı hususunda değerlendirme ya da yargılama yapmasına imkân verecektir” denildi.



“OYUNUN PARÇASI OLMAYACAĞIZ”
Önergelerinin reddedilmesi üzerine İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Komisyonda kalmanın manası yoktur” derken CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da, “Başını örtmesi ya da örtmemesi ikisi birlikte güvence altına alınmak zorunda. Tarihsel uzlaşma imkanı vardı. Önergemizi reddederek, başörtülü kardeşlerimizin meselesinin kullanışlı malzeme olmasını istemektesiniz. Bu saatten sonra bu oyunun parçası olmayacağız” ifadesini kullandı.