İlhak için her şey hazır

İlhak için her şey hazır
Rusya lideri Vladimir Putin, bugün Ukrayna’nın işgal altındaki dört bölgesinin ilhak edildiğine ilişkin bir imza töreni düzenleyecek. İlhak töreninde Putin’in kapsamlı bir konuşma yapacağı da kaydediliyor.Luhansk, Donetsk,...

Rusya lideri Vladimir Putin, bugün Ukrayna’nın işgal altındaki dört bölgesinin ilhak edildiğine ilişkin bir imza töreni düzenleyecek. İlhak töreninde Putin’in kapsamlı bir konuşma yapacağı da kaydediliyor.

Luhansk, Donetsk, Zaporijya ve Herson’da, Batı’nın ve Kiev’in "düzmece" dediği tek taraflı referandumlar düzenlendi. BBC birçok bölgede silahlı askerler eşliğinde oy toplandığına ilişkin tanıklıklar elde etti.


KIZIL MEYDANDA HAZIRLIK
4 bölgenin ilhakı için düzenlenecek seremoni için Moskova’daki Kızıl Meydan’a bir sahne kuruldu. Meydan çevresindeki panolara da dört bölgenin Rusya toprağı olduğuna ilişkin posterler asıldı.

2014 yılında Kırım’ın ilhakı süreci de benzer şekilde gelişmiş, ilhak seremonisi benzer şekilde bir törenle duyurulmuştu.

Rusya, ilhak ettiğini açıkladığı bölgelerin hiçbirini tamamen kontrol altında tutamıyor. Luhansk’ın neredeyse tamamı Rusya’nın elinde; Donetsk’te ise Rus ordusunun kontrol ettiği alan yüzde 60 oranında. Güneydeki Zaporijya bölgesi ise büyük oranda Ukrayna devletinin kontrolünde. Herson’da ise Ukrayna ordusunun karşı taarruzu devam ediyor.