İlk yüz yüze görüşme “Samimi” geçti, iki lider de birbirlerine net mesajlar verdi

İlk yüz yüze görüşme “Samimi” geçti, iki lider de birbirlerine net mesajlar verdi
ABD Başkanı Biden, göreve gelmesinin ardından Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ilk kez yüz yüze görüşmesini dün G-20 toplantısı için bulunduğu Bali’de yaptı.İki lider, görüşme öncesinde tokalaşarak basın mensuplarına...

ABD Başkanı Biden, göreve gelmesinin ardından Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ilk kez yüz yüze görüşmesini dün G-20 toplantısı için bulunduğu Bali’de yaptı.

İki lider, görüşme öncesinde tokalaşarak basın mensuplarına samimi bir görüntü verdi. Biden, Çin lideri ile açık ve samimi bir diyaloğa girdiklerini söyledi. Biden, “O da, ben de niyetimiz ve önceliklerimiz konusunda açık olduk. ABD çıkarlarını ve değerlerini koruyacağız, evrensel insan haklarını destekleyeceğiz ve dünya düzenini koruma konusunda ortaklarımızla birlikte hareket edeceğiz” dedi.

VOA Türkçe’nin haberine göre, ABD’nin rekabeti kararlılıkla sürdüreceğini belirten Biden, ancak çatışma aramadığını, rekabeti sorumlu şekilde yürütmeyi istediğini söyledi. Biden, düzenlediği basın toplantısında “Tek Çin” politikalarının değişmediğini vurguladı. Biden, “Statükodaki tek taraflı değişikliklere hangi taraftan olursa olsun karşı çıkıyoruz. Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarın korunmasına bağlıyız” dedi.

BLINKEN ÇİN’E GİDECEK
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırganlığının da görüşmenin gündem maddelerinden olduğuna dikkat çeken Biden, nükleer silahların kullanılması tehdidinin tamamen kabul edilemez olduğu konusunda ortak inanca sahip olduklarını kaydetti. Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’dan Çin’e giderek iki ülke arasında diyaloğun sürdürülmesi için çalışmasını istediğini belirtti.

BIDEN, TAYVAN’IN İŞGALİNİ BEKLEMİYOR
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Biden, yeni bir Soğuk Savaş’ın çıkması için gerekçe görmediğini kaydetti. Biden, “Çin›in Tayvan’ı işgal etmesini gerektiren bir durum yok. Bizim Tayvan politikamızda da bir değişiklik olmadığını açıkça belirttim. Aynı pozisyonumuzu koruyoruz. Bu konuyu barış içinde çözmek istediğimizi ve işlerin bu noktaya gelmesini istemediğimizi belirttik. Bence o da bizi net bir şekilde anladı» dedi.

“Şi’nin gücünü pekiştirmesinin ardından ilk görüşmenizdi, onu daha çatışmacı mı buldunuz?” sorusuna ise Biden, “Hayır, her zamankinden farklı değildi, daha çatışmacı değildi” yanıtını verdi.

BEYAZ SARAY’DAN NÜKLEER AÇIKLAMASI
Sputnik’in haberine göre de Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Başkan Biden ile Başkan Şi, nükleer savaşın asla yapılmaması ve asla kazanılamayacağı konusundaki anlaşmalarını yineledi ve Ukrayna’da nükleer silah kullanımına veya kullanılması tehdidine karşı olduklarının altını çizdi” denildi.

ÇİN’DEN “KIRMIZI ÇİZGİ” UYARISI
Çin Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında ise Şi’nin Biden’a “Tayvan’da kırmızı çizgiyi geçmeyin” uyarısı yaptığı belirtildi:
“Tayvan sorunu, Çin’in temel çıkarlarının tam merkezinde yer alıyor ve Çin-ABD ilişkilerinin siyasi temelinin ana ilkesidir ve Çin-ABD ilişkilerinde aşılmaması gereken ilk kırmızı çizgidir. Tayvan sorununun çözülmesi Çinlilerin meselesidir.”

Çin Dışişleri açıklamasına göre Biden›a «Mevcut koşullar altında, Çin ile ABD, daha az değil, daha fazla ortak çıkarı paylaşıyor» diyen Şi, Çin’in ABD’ye meydan okumaya, onun yerini almaya veya mevcut uluslararası düzeni değiştirmeye çalışmadığını dile getirerek iki tarafı birbirlerine saygı duymaya çağırdı.

Şi, “Küreselleşmiş dünyada ticaret veya teknoloji savaşları başlatmak, ekonomik bağları koparmak, tedarik zincirlerini kesmek hem piyasa ekonomisinin ilkelerine hem de uluslararası ticaret kurallarına aykırı. Bu girişimler kimsenin çıkarına değil. Ekonomik ve ticari bağların, bilimsel ve teknolojik etkileşimlerin siyasallaştırılmasına ve silaha olarak kullanılmasına karşıyız” mesajını de verdi.