İLLER ALARM VERİYOR

İLLER ALARM VERİYOR
1 Haziran itibariyle ‘normalleşme’ye başlayan ve hızla ‘eski normal’e dönen Türkiye’nin, özellikle Temmuz ayında birçok ilinde vaka artışı meydana geldi. Sokağa çıkma yasağı, hafta sonları kısıtlamaları derken,...

1 Haziran itibariyle ‘normalleşme’ye başlayan ve hızla ‘eski normal’e dönen Türkiye’nin, özellikle Temmuz ayında birçok ilinde vaka artışı meydana geldi. Sokağa çıkma yasağı, hafta sonları kısıtlamaları derken, geriye yalnızca sağlıkçıların uyarıları ve maske zorunluluğu kaldı. Uzmanlar ve yetkililer vaka artışının nedeni için düğün, doğum günü partileri ve ev ziyaretlerini işaret etti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İstanbul'dan sonra yeni vaka artışının en yüksek olduğu bölge olarak yerini aldı. Kurban Bayramı içinse uzmanlar devamlı uyarı yapıyor

Beş kentte yer bulamayan korona hastası vefat etti

Vaka artışı yaşanan ilk beş il arasına giren Diyarbakır’da koronaya yakalanan KOAH rahatsızlığı olan hasta solunum destek cihazı bulunmayan bir özel hastanede hayatını kaybetti. Şeref Yıldız isimli hastanın yakınları, entübe edilmesi gereken Yıldız için aradıkları beş kentteki hastanelerden ‘Yer yok’ yanıtı aldıklarını belirtti.

Kaldırıldığı özel hastanede sağlık durumu ağırlaşan Yıldız’ın, solunum desteği alması için kentteki üç farklı hastane arandı. Ancak doluluk oranı gerekçe gösterilerek Yıldız’ın tedavi altına alınmadığı öne sürüldü. Ardından bazı milletvekillerinin araya girmesiyle Diyarbakır başta olmak üzere Mardin, Batman, Elazığ ve Urfa gibi kentlerde bulunan tüm hastaneler arandı. Buradan da sonuç çıkmadı. “Yoğun bakım üniteleri dolu, boş yer yok” yanıtı alındı.

 ‘ARTIK NEFES ALAMIYORUM’ DEDİ

Yıldız’ın akrabası Ruken Koyun, yaşanan süreci anlattı. Yıldız’ın rahatsızlanarak Aile Hekimliği’ne gittiğini, fakat “soğuk algınlığı” denilerek eve gönderildiğini iddia eden Koyun, ertesi gün ateşinin yükseldiğini ve nefes alıp vermekte zorlandığını kaydetti. Koyun, “Yıldız dün kızını arayarak ‘Artık nefes alamıyorum’ diyerek yardım istedi” diye konuştu.

HDP’Lİ UCA’DAN BAKAN KOCA’YA TEPKİ

HDP Batman milletvekili Feleknas Uca, olaya tepki gösterdi. Yıldız hayatını kaybetmeden önce paylaşım yaparak olayı duyuran Uca, vefat haberinden sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrı yaparak, ”Hastamızı kaybettik. Bunun sorumluları, bu süreci kötü yönetip, bunu halktan gizleyenlerdir. İnsanlar göz göre göre ölüyorlar. Siz daha neyi, kimden saklıyorsunuz?” diye sordu.

 ‘Şanlıurfa koronaya teslim oldu’

Sağlık Bakanı Koca’nın riskli iller arasında saydığı bir diğer il Şanlıurfa’da da vaka sayıları artmaya devam ediyor. Korkutucu artış tedirginlik yaratırken, Valilik tarafından da açıklanan karantina bölgeleri git gide katlanıyor.

Yerel basında yer alan bilgilere göre, ilde günde yaklaşık 500 vaka teşhis ediliyor ve mevcut hastaneler yetersiz kaldığı için hastalar evlere gönderiliyor. Ayrıca en az 300 adrese karantina kararı uygulanıyor. Karantinadaki evlerin kontrolünü sağlayan güvenlik güçleri de yetersiz geliyor.

İlde yaşayanlar, sosyal medyada kampanya başlatarak ‘Sağlık Bakanlığı Urfa’yı Kaderine Terk Etme’, ‘Şanlıurfa koronaya teslim oldu’ paylaşımları yaptı ve yetkililerin hareket geçmesi gerektiğini belirtti.

 ‘BU ŞEKİLDE DEVAM ETMEZ’

İldeki son durumu ‘Bidebunuizle’ yayınında anlatan Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Osman Yüksekyayla, “Her gün ortalama 300 vaka belirleniyor. Biz hastanelerin yoğunluğundan bu sayının doğru olduğunu görebiliyoruz. 1 Haziran’dan bu yana artışa geçen vakalar, son iki haftada tırmandı. Bazı günler yoğun bakımlarda yer kalmıyor. Bu şekilde devam etmeyeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Çapa Tıp Fakültesi Dekanı: Hasta başvuruları arttı

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, hastanelerine başvuran hasta sayısında iki kat artış yaşandığını söyledi. Gelen hastalar içerisinde ağır vakalar bulunduğunu söyleyen Tükek, “Önemsenmezse eski rakamlara geri dönebiliriz. Bu işin şakası yok" dedi.

‘Bidebunuizle’ yayında Yavuz Oğhan’a konuşan Tükek, Kovid-19 hastalarının yatırıldığı bölümlerin neredeyse dolu olduğunu belirterek, “Özellikle son zamanlarda Ağrı, Kars, Antep gibi illerden arayıp hastaların İstanbul’a nakledilmesini isteyenlerin sayısı arttı” diye konuştu.

“PCR testlerinin yüzde 30 yanılma payı olduğunu göz önünde bulundurursak, şu an 900’lü vaka sayılarının bin 200 olması gerekir. Bu da gözlemlerimize uyuyor” diyen Tükek, “Kurban Bayramı’nda kurallara uymazsa vakalarda patlama olabilir. 1500, 2000’li rakamları görebiliriz diye düşünüyorum” dedi.

Devrek'te uyarı: Vakalar arasında bebekler de var

KOAH başta olmak üzere solunum yolu hastalıklarının sık görülmesi nedeniyle korona salgını başlangıcında büyükşehirlerle birlikte sıkı tedbirler uygulanan Zonguldak'ta Devrek ilçesi için alarm verildi.

Devrek Kaymakamlığı, maske uyarısı yaptı. Kaymakam Ümit Altay, “Artık daha nasıl anlatabilirim bilmiyorum. Vakalarımız hızla artıyor, yeni vaka sayılarında Zonguldak genelinde en fazla yeni pozitif vaka olan ilçeyiz. Maalesef yeni vakalar arasında 1 yaşından başlayan bebekler, çocuklar bile var” dedi.

Bakan yoğun bakım sayısı artan illeri açıkladı

Türkiye'de salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 17 artarak 5 bin 630 oldu. Yeni vaka sayısı 919 olarak açıklandı. Toplam vaka sayısı 227 bin 19’a yükseldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son üç gün yoğun bakım sayısının oransal olarak en çok arttığı ileri İstanbul, Ankara, Konya, Gaziantep, Diyarbakır olarak sıraladı. En az artan iller ise Sivas, Isparta, Muğla, Balıkesir, Bayburt oldu.