İmamoğlu: İstanbul’Da o binanın “sırrı” uygulanacak

İmamoğlu: İstanbul’Da o binanın “sırrı” uygulanacak
Hatay’daki afet bölgesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yardım faaliyetlerini yerinde yöneten İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Antakya’da karbon elyaf yöntemiyle güçlendirmesi yapılan ve geçirdiği üç depremde...

Hatay’daki afet bölgesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yardım faaliyetlerini yerinde yöneten İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Antakya’da karbon elyaf yöntemiyle güçlendirmesi yapılan ve geçirdiği üç depremde de yıkılmayan Belediye Kooperatif Evleri’ndeki binayı inceleyerek, bu modeli İstanbul’da da uygulayacaklarını söyledi.


Karar yazarları Mustafa Karaalioğlu ve Yusuf Ziya Cömert’in sorularını yanıtlayan İmamoğlu, “İstanbul’da olası bir depremde yıkılacağı kesin olan binalarda insanlarımızı kaybetmemek için acilen karbon elyaf yöntemiyle koruma sistemine geçiyoruz. Karbon elyafla güçlendirilecek binaların maliyeti için vatandaşa destek vereceğiz. Güçlendirme bedelini belediye olarak biz ödeyeceğiz, İstanbullular da bunu 3 yıla yayılan taksitlerle geri ödeyecekler. Böylelikle dayanıksız binaların en azından ayakta kalmasını ve ölüm riskinin azalmasını sağlayacağız” diye konuştu.İmamoğlu, karbon elyaf üretim ve uygulama kapasitesinin de ilk etapta beş katına çıkarılacağını belirtti.


KARBON ELYAF NEDİR?
Karbon elyaf, metallere oranla, gerilmeye karşı çok daha sağlam, mukavemeti yüksek ve hafif bir malzeme. Yüzde 95’ten fazlası karbon atomlarından oluşan, insan saçından daha ince filamentler halinde hazırlanıyor. Karbon fiberin yapısı, çelikten 5 kat daha hafif olmasına rağmen, gerilmeye karşı çelikten daha dayanıklı olarak biliniyor. Bu yöntemin uygulandığı depreme dayanıksız binaların ayakta kaldığı ve ölümle sonuçlanan vakaların önlendiği belirtiliyor.