İnce’den ‘Bin Günde Memleket’ hareketi

İnce’den ‘Bin Günde Memleket’ hareketi
Muharrem İnce’nin başlatacağı “Bin Günde Memleket” hareketinin halkta çok destekçi bulamayacağı ancak siyaset labirentinde AKP’nin işine yarayacağı ve dengeleri değiştirmek için kullanılabileceği yorumları yapılıyor.CHP'li...

Muharrem İnce’nin başlatacağı “Bin Günde Memleket” hareketinin halkta çok destekçi bulamayacağı ancak siyaset labirentinde AKP’nin işine yarayacağı ve dengeleri değiştirmek için kullanılabileceği yorumları yapılıyor.

CHP'li Muharrem İnce’nin partiden ayrılıp ayrılmayacağı, yeni parti kurup kurmayacağı tartışmaları dün yaptığı basın açıklaması ile son buldu.

İnce, Ankara’da bir otelin toplantı salonunda çok geniş medya katılımının olduğu bir basın açıklaması ile 4 Eylül’de Sivas’tan “Bin Günde Memleket" hareketini başlatacağını ve bütün şehirleri dolaşacağını duyurdu.

Toplantıyı takip eden gazeteciler, bu bin günün 2023’teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine mi denk getirildiğini, bağımsız da olsa yeniden cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağını ya da gölgede kalmış pek çok soruyu İnce’ye yöneltme imkanı bulamadı. İnce, gazetecilerin “akıllarını okuduğunu” iddia ederek, kendi kendine bazı sorular yöneltti ve bu soruları yanıtladıktan sonra salondan ayrıldı.

Bunun hemen öncesinde de Türkiye'deki “liderlik saltanatından” şikayet eden İnce, hareketi sayesinde “medyanın da özgürleşeceğini” savundu.

ELLERİNDEN GELENİ YAPTILAR

İnce, konuşmasının büyük bölümünde CHP yönetimini ve Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nu hedef aldı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin gecesinde kendisine partiden veri paylaşılmadığını iddia ederek “Kazanmam için ellerinden geleni yaptılar” dedi.

İnce CHP’nin 31 Mart seçimlerindeki başarısını ise HDP’nin desteğine bağladı. CHP yönetiminin seçim sonrası HDP’ye teşekkür etmediğini söyledi.

KİMİN İŞİNE YARAR?

İnce’nin başlatacağı hareketin orta ve uzun vadede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Cumhur İttifakı’nın işine yarayacağı yorumları son günlerde siyasi kulislerde öne çıkıyor. Kimi analistler ise İnce’nin CHP’den ihraç edilmeye çalıştığını savunarak, böylelikle yüzde 3-4'lük bir tabanla yüzde 50 artı 1 oranının gerektiği cumhurbaşkanlığı seçiminde kilit bir konuma girmeyi amaçladığını da belirtiyor.

TV’lerin İnce sevgisi

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Muharrem İnce’ye neredeyse hiç yer vermeyen medya kuruluşları İnce’nin basın toplantısının tamamını canlı yayınladı. AK Parti’ye yakın medya organları, son dönemde İnce’nin yeni parti kuracağına yönelik iddialara sürekli yer veriyor.

CHP’den iddialara yanıt

Bu arada, CHP yazılı bir basın açıklamasıyla İnce’nin partiye yönelik eleştiri ve suçlamalarına yanıt verdi.

2018 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP’nin adayı olan İnce’nin seçim kampanyasında gereken desteği alamadığı iddiasını rakamlarla yalanlayan CHP, Cumhurbaşkanlığı destek kampanyasında 26 Milyon TL bağış toplandığını ve kampanya süresince harcandığını belirtti.

“CHP seçimde sandıklara sahip çıkmadı” suçlamasıyla ilgili olarak ise sandıklara bütün seçim dönemlerinden daha fazla sahip çıkıldığı ifade edilerek, sadece CHP’nin değil Millet İttifakı'nı oluşturan siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının desteği ile bu çalışmanın yürütüldüğü kaydedildi.

CHP, seçim gecesi İnce’nin ortadan kaybolmasıyla ilgili olarak da “Genel Merkez yöneticilerimiz tarafından, kendisine basın açıklaması yapması yönünde yapılan önerilerin hiçbirinin gereği yerine getirilmemiştir” ifadelerini kullandı.

Bahçeli’den ‘Muharrem İnce’ açıklaması

MHP lideri Bahçeli, CHP'li Muharrem İnce'nin başlattığı hareket için açıklamada bulundu. Bahçeli "4 Eylül’de, Sivas Kongresi’nin ruhuyla atacağı adımla CHP içinde Atatürk'e dönüş hareketini başlatacaktır. Değerlendirmem budur. Yani kaynağından ve kökünden kopan CHP’yi özüne döndürmek maksadıyla çaba sarfedecektir. Anlaşılan odur ki, bin günde memleket parolasıyla Atatürk’ü ve kurucu değerleri hareketinin mihveri yapacağı anlaşılmaktadır" ifadelerini kullandı.