“İngiltere, Irak’taki sivil ölümlerden sorumlu”

“İngiltere, Irak’taki sivil ölümlerden sorumlu”
The Guardian gazetesi, İngiltere’nin Irak’taki DAEŞ operasyonunda onlarca sivili öldürdüğünü yazdı. İngiltere Savunma Bakanlığı Irak’ta sivilleri öldürdüğünü inkar ediyor.NTV’nin haberine göre, İngiliz The Guardian,...

The Guardian gazetesi, İngiltere’nin Irak’taki DAEŞ operasyonunda onlarca sivili öldürdüğünü yazdı. İngiltere Savunma Bakanlığı Irak’ta sivilleri öldürdüğünü inkar ediyor.

NTV’nin haberine göre, İngiliz The Guardian, kâr amacı gütmeyen gözlemci kuruluş Airwars ile birlikte yürüttüğü araştırmada, Irak’ın Musul kentinde 2016 ve 2017 yıllarında İngiliz güçleri tarafından düzenlendiği düşünülen ve sivillerin ölümüne neden olan 6 saldırı tespit etti.

Şüpheli iki İngiliz, saldırısının kurbanları ise aile bireylerini öldüren füze saldırıları ilk kez anlattı. Hayatta kalanlardan biri, bir füzenin Musul’da bir sokakta yanlarında patlaması sonucu en büyük kızını kaybettiğini ve kendisinin her iki bacağının da kesilmek zorunda kaldığını söyledi.

ABD öncülüğündeki koalisyon ise her iki hava saldırısında da sivil kayıplar olduğunu kabul etti ancak silahların hangi ülke tarafından ateşlendiğini açıklamadı. Musul’da The Guardian ve Airwars tarafından İngiliz saldırıları olduğu tespit edilen altı saldırıda toplam 26 sivilin öldüğü koalisyon tarafından kabul edildi.

İngiltere Savunma Bakanlığı ise söz konusu saldırıların kendi güçleri tarafından gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini doğrulamayı ya da yalanlamayı reddetti. Bakanlık, İngiliz birliklerinin Irak’ta sivilleri öldürmediğini ya da onlara zarar vermediğini öne sürdü.