iPhone varken körüklü makineyle foto çekilmez

iPhone varken körüklü makineyle foto çekilmez
Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Türkiye’de elektrikli otomobillere yapılan ÖTV zammına ilişkin, “Dünya fotoğraflarını iPhone ile çekerken, biz eski körüklü fotoğraf makinalarına bağlı kalamayız. Türkiye’nin...

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Türkiye’de elektrikli otomobillere yapılan ÖTV zammına ilişkin, “Dünya fotoğraflarını iPhone ile çekerken, biz eski körüklü fotoğraf makinalarına bağlı kalamayız. Türkiye’nin de eninde sonunda doğru adımları atacağına inanıyorum” yorumunu yaptı.

ULUSLARARASI Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, dün BloombergHT’de yayınlanan ‘Otomotiv Ekonomisi’ programında elektrikli otomobillerin hem dünyada hem Türkiye’de geleceği hakkında çok önemli açıklamalar yaptı. Tüm dünya teşvik ederken, Türkiye’de elektrikli otomobillere yönelik yapılan ÖTV zammını değerlendiren Birol şunları söyledi:
ENİNDE SONUNDA OLACAK
“Çevreyi bir kenara koyalım Türkiye’nin iki nedenden dolayı elektrikli otomobillere destek vermesi lazım. Birincisi, Türkiye’nin cari açığının büyük bir bölümü petrol ithalatından kaynaklanıyor. Petrolü de en çok ulaşım sektöründe kullanıyoruz. Eğer cari açığımıza çözüm bulmak istiyorsak burada petrole olan bağımlılığımızı azaltmamız lazım. İkinci neden ise dünya değişiyor. Dünya fotoğraflarını iPhone ile çekerken, biz eski körüklü fotoğraf makinalarına bağlı kalamayız. Bu nedenle ekonomimizi bunlara hazırlamamız gerekir. Bu teşviklerle, kanuni düzenlemelerle olabilir. Türkiye’nin de eninde sonunda doğru adımları atacağına inanıyorum” yorumunu yaptı.
CAYDIRICI TEDBİR GEREK
Türkiye’de vergi sisteminin emisyona değil motor gücüne dayalı olmasına da itiraz eden Birol şunları söyledi: “Dünya’ya baktığımızda emisyon dereceleri vergilendirmede son derece önemli rol oynuyor. Zira şehirlerdeki hava kirliliği de ciddi bir sorun. O bakımdan daha temiz otomobiller, daha temiz şehirler, daha temiz çevre, iklim soruna çözüm bulmak isteyen uluslararası camianın saygın bir üyesi olarak Türkiye’nin de emisyon değerleri yüksek olan araçlara ciddi caydırıcı finansal tedbirler koyması gerekir” yanıtını verdi.

2025’te elektrik araç fiyatları ucuzlayacak

2020’de dünyada satılan her 100 otomobilden 4’ünün elektrikli otomobil olduğunu söyleyen Birol, iklim değişikliği hedeflerine ulaşmak için 2030’da satılan her 2 otomobilden 1’inin elektrikli olması, yani yüzde 4 payın yüzde 50’ye çıkması gerektiğini belirtiyor. Birol; “Bu da son derece zor. Birçok sorun var ama iki tanesi en önemlisi. Bunların biri fiyat, ikincisi ise altyapı yani şarj istasyonları. ABD’de senatoda senatörlerle yaptığımız tartışmalardan edindiğim izlenim, bunun yakında yasalara ve teşviklere dönüşeceği yönünde. Bizim tahminlerimize göre, elektrikli araçların fiyatlarında ciddi bir düşüş bekliyoruz. 2025 yılı civarında, konvansiyonel araçlar ile elektrikli araçların fiyat olarak birbirine denk olacağını düşünüyoruz” yorumunu yaptı.

JOE Biden yönetiminin ana gündemi elektrikli oto

IEA’daki yardımcısı Dave Turk’un ABD Başkanı Biden tarafından Enerji Bakanı Yardımcısı olarak seçildiğini, kendisinin de geçen hafta ABD Kongresinde enerji politikaları ile ilgili sunum yaptığını hatırlattığımız Birol, “Bu doğrultuda ABD’de yeni dönemde nasıl bir enerji ulaşım politikaları izleneceğini düşünüyorsunuz? Bunun temiz enerji ve elektrikli araçlar konusunda dünyaya nasıl bir yansıması olabilir?” sorusuna şu yanıtı verdi: “ABD yönetimi birçok konuda politikalarını değiştirecek. İklim ve enerji politikalarında yapacağı değişiklikler tüm dünyayı etkileyecek. ABD’de en başta temiz enerji, elektrikli otomobiller, enerji verimliliği, ana gündem maddeleri olacak. Kömür ve diğer fosil yakıtlardan nasıl kurtulacaklarına ilişkin adımlar atılacak. Ciddi bir devrim arifesinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Şimdiye dek ABD’de önemli bir gündem maddesi olmayan elektrikli araçların bu yeni yönetim ile birlikte ABD’de ve dünya genelinde çok hızlı bir ivme kazanacağını düşünüyorum.”

Amaç dünyayı kurtarmak değil, kâr elde etmek!

OTOMOTİV sektöründe hangi markayla konuşursanız konuşun, portföylerinde elektrikli otomobillere daha çok yer verdiklerinin görüldüğünü aktaran Birol, bu şirketlerin amacının dünyayı kurtarmak değil, işlerini doğru bir zemine oturtarak, kâr elde etmek olduğunu söyledi. Birol, şarj istasyonları konusunda da Shell, BP, Total gibi akaryakıt devlerinin sefer olduğunu söyleyerek, “Örneğin Shell 2025 yılı itibariyle Avrupa’da 500 bin, yani yarım milyon şarj noktası kurmayı planlıyor. Bu nedenle, Türkiye’nin bu gelişmelere hazırlıksız
yakalanmaması gerekir. Sadece elektrikli otomobiller değil enerji ve iklimdeki değişimler ekonomileri ciddi anlamda etkileyecek” diye konuştu.