Irak-Suriye tezkeresi TBMM’den geçti

Irak-Suriye tezkeresi TBMM’den geçti
Irak ve Suriye’ye iki, Lübnan’a asker gönderme süresinin bir yıl uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkereleri, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Tezkereye CHP ve HDP’liler “hayır” oyu verdi. Tezkerenin süresi,...

Irak ve Suriye’ye iki, Lübnan’a asker gönderme süresinin bir yıl uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkereleri, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Tezkereye CHP ve HDP’liler “hayır” oyu verdi. Tezkerenin süresi, AK Parti, MHP ve İYİ Parti’nin “evet” oylarıyla uzatıldı.

Tezkere üzerindeki görüşmelerinde İYİ Parti adına Kamil Erozan ile Aytun Çıray, MHP adına Kamil Aydın, HDP adına Hakkı Saruhan Oluç, CHP adına Ahmet Ünal Çeviköz, AK Parti adına İsmet Yılmaz söz aldı.
Şahıslar adına yapılan konuşmaların da ardından oylamaya geçildi.

Tezkere görüşmeleri sırasında HDP’liler “savaşa hayır” pankartları açarak oylamayı protesto etti.

Milletin evlatlarını tehlikeye atan şahsın tezkeresi
Oylama yapılırken Twitter hesabından bir açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Selvi Hanım ve ben, askerliğini er olarak yapmış oğlumuzun gururlu anne ve babasıyız. Kendi çocuğuna bedelli askerlik yaptırıp, milletin evlatlarını ateşe atan Şahsın hazırladığı gayriciddi tezkereler kabul edilemez. Tezkereye ‘Hayır!” diyeceğiz” mesajını paylaştı.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN İÇ POLİTİKA İSTEĞİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de TBMM’de gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu torba tezkereye ‘hayır’ oyu vereceğiz. Dört farklı konuyu bir araya koymuşlar. Zaten ikisi için tezkereye ihtiyaç yok. Kuzey Irak’taki PKK ile ya da Suriye’deki IŞİD ile mücadele etmek için tezkereye ihtiyaç yok. İkinci husus Suriye’nin toprak bütünlüğünü, yani İdlib’deki misyonu karşılayacak hiçbir şey yok orada. Tüm bunları birlikte değerlendirdiğimizde Recep Tayyip Erdoğan’ın iç politika için istediği, Suriye ile bir savaş çılgınlığına girişebileceği böyle bir sorumluluğa ortak olmak, buna ‘evet’ demek mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

Özgür Özel, Millet İttifakı ortağı İYİ Parti’nin tezkereye ‘evet’ oyu kullanmasına ilişkin de “İttifak ortağımızla birbirimizin kararlarına son derece saygılıyız. Onların argümanları da kıymetli ve şu anda dinlediğimiz konuşmalarda tezkerenin yanlışlarını en sert şekilde eleştiriyorlar” dedi.

CHP’li Özel, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ise, “İdlib’te 34 tane evladımız şehit edildiğinde 6 saat susup olağan şüphelinin kapısında oturup da 2 dakikalık sayacın Rus televizyonundaki yayınına susanların bize millilik dersi verecek ne hakkı vardır ne haddi vardır” ifadelerini kullandı.

İYİ PARTİ'DE TEZKERE ÇATLAĞI

İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Sistem parmak izimi okumadığı için ben de bu pusulayı “ret” deyip imzaladım. Ancak oylama elektronik oylama yerine parmak kaldırmak suretiyle yapılınca hayır diye parmak kaldırdım ve pusulayı yırtıp çöpe attım. Keşke saklasaymışım” ifadelerini kullandı.