Irak’tan Türkiye’ye çok ağır suçlama

Irak’tan Türkiye’ye çok ağır suçlama
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Türkiye’nin Irak’ın sınır kenti Zaho’ya düzenlediği topçu atışında turistlerin hedef olduğunu iddia etti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise ‘’Türkiye...

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Türkiye’nin Irak’ın sınır kenti Zaho’ya düzenlediği topçu atışında turistlerin hedef olduğunu iddia etti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise ‘’Türkiye sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısındadır’’ diyerek iddia yalanlandı. Açıklamada, “Irak hükümeti yetkililerini hain terör örgütünün söylem ve propagandasının etkisi altında açıklamalar yapmamaya, bu elim hadisenin gerçek faillerinin açığa çıkarılması için iş birliği yapmaya davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

8 ÖLÜ, 22 YARALI
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) saldırıda ölü sayısını 8, yaralı sayısını 22 olarak verirken, uluslararası haber ajansları da olayda 8 turistin hayatını kaybettiği, 20’nin üzerinde yaralı olduğunu bildirmişti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ‘’Irak’ın Dohuk Vilayeti’nin Zaho İlçesi’nde bir dere kenarına bugün (20 Temmuz) gerçekleştirilen saldırıda, ilk belirlemelere göre 8 kişinin hayatını kaybettiği; 23 kişinin ise yaralandığı büyük üzüntüyle öğrenilmiştir’’ denildi.

‘’Dost ve kardeş Irak halkına ve Hükümetine taziyelerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz’’ denilen açıklamada Türkiye’nin sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısında olduğu kaydedildi.

Türkiye’nin terörle mücadelesini uluslararası hukuka uygun şekilde, sivillerin, sivil altyapının, tarihi ve kültürel varlıklar ile tabiatın korunmasına azami hassasiyet göstererek yürüttüğü belirtilen açıklamada, ‘’Masum insanları hedef alan ve terör örgütü kaynaklı olduğu değerlendirilen bu gibi saldırılarla ülkemizin terörle mücadeledeki haklı ve kararlı tutumunun hedef alındığı kıymetlendirilmektedir. Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır’’ ifadeleri kullanıldı.


IKBY: TOPÇU ATIŞINDA TURİSTLER ÖLDÜ
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından yapılan açıklamada, ‘’Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Zaho özerk yönetiminin Derkar sınırına düzenlediği ve maalesef bir grup turistin ölümüne ve yaralanmasına neden olan topçu atışını şiddetle kınıyoruz’’ denildi.

Açıklamada, ‘’Kürdistan Bölgesi, yakın geçmişte hem Irak içinden hem de dışından birçok kez hedef alındı, bu durum vatandaşlarımızın can ve mal kaybıyla sonuçlandı. Federal Hükümet ve uluslararası toplum, benzer ihlallerin tekrarının önlenmesi için daha etkin çalışmalı. Kürdistan Bölgesi’nin sınır bölgelerinde Türk güçleri ile PKK savaşçıları arasındaki çatışmalar, vatandaşlarımızın yaşamı ve sağlığı, esenliği için sürekli bir tehdit haline gelmiştir” denildi.

KAYMAKAM: ÖLENLERİN HEPSİ IRAK VATANDAŞI
Bölgenin Kaymakamı Muşir Muhammed AP’ye yaptığı açıklamada hayatını kaybedenlerin hepsinin Irak vatandaşı olduğunu bildirdi.

Yüzlerce Iraklı turistin yaz aylarında sıcaklıklar artınca daha serin olan kuzeydeki Kürt bölgesine geldikleri belirtilen haberde, Zaho’da turistlerin gittiği bölgenin Türkiye’nin askeri üslerinin yakınında olduğu belirtildi.

BAŞBAKAN HEYET GÖNDERDİ
Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi bölgeye Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin liderliğinde bir heyet gönderdi. Nisan ayında Türkiye son olarak Kuzey Irak’ın bazı bölgelerine Pençe-Kilit Operasyonu düzenlemişti. Operasyon, Kuzey Irak’ın dağlık bölgelerinde konuşlanan PKK ile mücadele etmek için 2019’da başlatılan bir dizi sınır ötesi operasyonun parçasıydı.

İSTİHBARAT HATASI MI?
Gazeteci yazar Fehim Taştekin, sosyal medya hesabından olaya dair şu bilgileri paylaştı:

“Kürt kaynaklar bu olayı Roboski’ye benzetiyor. Perex turistik bir bölge ve genelde Irak içinden gelen Arapların uğradığı yer. Ölenler ve yaralananların çoğu ya da tamamı Arap. “Buranın hedef alınması bir istihbarat hatası mı, yanıltma mı” soruları soruluyor.

Kaynaklara göre Irak’ın farklı yerlerinde Türkiye’ye karşı protesto var. Başbakan Kazımi üst düzey bir heyeti incelemeler için bölgeye gönderdi.

SADR: SERT YANIT VERİLMELİ
Şii lider Sadr, Irak hükümetine, Türkiye’ye sert yanıt verilmesi, ilişkilerin seviyesinin düşürülmesi, havayolu ve karayolu ulaşımının kapatılması, güvenlik anlaşmasının iptal edilmesi ve BM’ye şikayet edilmesi çağrısı yaptı.

Irak Meclis Başkanı Halbusi, hükümeti soruşturma için gerekeni yapmaya çağırdı: “Irak, Iraklıların boş yere kanlarıyla faturayı ödediği bölgesel hesaplar ve dış
çatışmalar için açık bir arena olmamalıdır.”

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih: “Türkiye’nin Duhok’ta düzenlediği bombardımanı kınıyoruz. Bombardıman, ülkenin egemenliğinin bir ihlali olup Irak’ın milli güvenliğine bir tehdit teşkil etmektedir ve uluslararası hukuka aykırı bu tür eylemler kesinlikle kabul edilemez.”

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani: “Irak’ın çeşitli kentlerinden Zaho’ya gelen sivillerin ölümüne ve yaralanmasına neden olan bombardımanı şiddetle kınıyoruz. Süreklileşen bombardımanlar ve sınırda Türk ordusu ile PKK’liler arasında yaşanan çatışmaları tamamen reddediyoruz.”

Kürdistan hükümeti: “Perex köyünde çok sayıda turistin şehit olmasına ve yaralanmasına neden olan, Türk güçlerinin düzenlediği bombardımanı şiddetle kınıyoruz… Türk güçleri ile PKK’liler arasında çıkan çatışmalar, vatandaşlarımız için sürekli bir tehdit kaynağı haline geldi.”