İran Amini için ayakta

İran Amini için ayakta
İran’da Mahsa Amini’nin zorunlu başörtüsü yasalarını uygulayan ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından ölmesiyle ilgili protestolar ülke sınırlarını aştı.İstanbul’da bulunan İranlılar önceki gün...

İran’da Mahsa Amini’nin zorunlu başörtüsü yasalarını uygulayan ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından ölmesiyle ilgili protestolar ülke sınırlarını aştı.

İstanbul’da bulunan İranlılar önceki gün İstiklal Caddesi’nde Amini’nin ölümünü protesto etmek için yürüyüş yapmak istedi ancak polis yürüyüşe izin vermedi. Olaylar sırasında İstanbul Emniyetine bağlı ekipler, aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu en az 5 kişiyi gözaltına aldı.

Dün de İstanbul’daki İran konsolosluğu önünde toplanan göstericiler «Hepimiz Mahsa Amini’yiz. İranlı kadınların özgürlük savaşı bizim de savaşımızdır. Yaşasın uluslararası dayanışma’’ yazılı pankartlar açtı.

Nesibe Samaei adlı İranlı bir gösterici de İran genelindeki protesto eylemini örnek alarak saçını kesti.

SOSYAL MEDYA ENGELLENDİ
Karar’ın haberine göre, internetteki kesinti ve kısıtlamaları takip eden NetBlocks İnternet Gözlemevi, İran’da sosyal medya platformlarından biri olan Instagram’a erişimin eylemler nedeniyle kısıtlandığını duyurdu. NetBlocks, canlı ölçümlerin gösterdiği kadarıyla ülkedeki tüm büyük internet sağlayıcılarının kesintiye uğradığını Twitter hesabından açıkladı.

An itibarıyla İran’da Telegram, Whatsapp gibi mesajlaşma platformlarının yanı sıra hiç bir sosyal medya platformuna erişim sağlanamıyor ya da kesintili olarak sağlanabiliyor. Türkiye’de yaşayan İranlı kaynaklar ise öğle saatlerinden beri ailelerine ulaşamadıklarını teyit ederek endişelerini dile getirdi.

Tahran polis şefi Hüseyin Rahimi bir basın toplantısında Amini’nin ölüm koşullarıyla ilgili sorulara, “Ölümüyle ilgili her türlü suçlama kesinlikle yalandır” diye cevap verdi.

Rahimi, Amini’nin polis karakolundaki “rehberlik dersinde” yere yığılmasını gösteren ve daha önce medya ile paylaşılan kapalı devre görüntülerin biraz daha uzun versiyonunu izletti, ancak bu görüntülerin de eksik olduğunu kabul etti. Polis Amini’nin ölüm nedenini ani kalp yetmezliği olarak açıkladı.

Polisin vücut kamerası görüntülerinin olup olmadığı sorulduğunda polis şefi, ahlak polisinin normalde bu tür kameralarla donatıldığını ancak Amini olayında böyle bir kamera olmadığını söyledi; nedenini ise açıklamadı.

BATI'DA KADINLAR KATLEDİLİYOR
BM Genel Kurulu'nda katılımcılara hitap eden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Batılı ülkeleri insan hakları konusunda çifte standart olmakla suçlayarak, "İran İslam Cumhuriyetinin insan hakları karnesi dini inanç ve anayasadan ilham alarak şekillenmiş ve en iyi şekilde uygulanmıştır. Bazı ülkelerin insan hakları konusunda uyguladıkları çifte standartlar, en büyük insan hakları ihlalidir. Bunun örneği, İran'da hali hazırda soruşturması devam eden bir olay hakkında açıkça cephe alınırken, batılı bir ülkede onlarca kadının katledilmesine karşı sessiz kalınıyor" dedi.