İran asıllı Amerikalı sanatçı Rakowitz’den British Müzesi’ne çağrı

İran asıllı Amerikalı sanatçı Rakowitz’den British Müzesi’ne çağrı
Irak asıllı Amerikalı sanatçı Michael Rakowitz, British Müzesi’ne kendi eserini bağışlama karşılığında, müzede bulunan Irak’tan yağmalanan bir Asur dönemi heykelini iade etmesi çağrısında bulundu.British Müzesi’ne...

Irak asıllı Amerikalı sanatçı Michael Rakowitz, British Müzesi’ne kendi eserini bağışlama karşılığında, müzede bulunan Irak’tan yağmalanan bir Asur dönemi heykelini iade etmesi çağrısında bulundu.

British Müzesi’ne yaptığı çağrıya dair The Guardian’a açıklamalarda bulunan Rakowitz, müzeye ‘Görünmez Düşman Var Olmamalı’ heykelini Tate Modern’e hediye etmeyi teklif ettiğini, karşılığında da müzeden 19. yüzyılda Irak’ta çalışmalar yapan İngiliz arkeolog Henry Austen Layard tarafından müzeye götürülen iki Lamassu heykelinden birini Irak’a geri iade etmelerini istediğini kaydetti.

ORJİNAL ESERLERİN DÖNMESİ İÇİN ÇALIŞIYOR
Daha önce British Müzesi’nin IŞİD militanlarının Orta Doğu’da yok ettiği kültürel miras eserlerinin replikalarının yer aldığı İslam Dünyası Galerisi’nde düzenlenen sergide ‘Görünmez Düşman Var Olmamalı’ eseriyle yer aldığını hatırlatan Rakowitz, bu sırada müze yetkililerinin kendisine bu kopyalardan ülkesine de göndermeyi teklif ettiklerini aktararak, “Kendi kendime düşündüm, bu çok çılgınca. Temelde orijinalin kabuğu olan bu şeyleri geri göndermenin onuru nerede?” diye düşünerek teklifi kabul etmediğini açıkladı. Ardından orijinal eserlerin ülkesine dönmesi için harekete geçtiğini aktaran Rakowitz, Tate Modern’in de bunu gerçekleştirmek için bir süredir kulis yaptığını söyledi.

IRAK DA İSTİYOR
Rakowitz, Irak Dışişleri Bakanlığı’ndaki yetkilileri ile yaptığı görüşmelerde, onların da antik Lamassu’nun Irak’a geri dönmesini talep ettiklerine işaret ederek, “Londra’da iki Lamassu artık çok fazla, bu yüzden bunlardan birinin Irak’a geri dönmesi gerekiyor” diye konuştu.

ÇAĞRI ÖNÜMÜZDEKİ AY ELE ALINACAK
Rakowitz’in çağrısı, Irak Kültür Bakanlığı ile İngiliz yetkililerin önümüzdeki ay Londra’da yapılması planlanan müze turu sırasında ele alınacak. Bir süredir Yunanistan’ın Parthenon mermerlerinin ülkeye iadesi için başlattığı kampanya nedeniyle büyük baskı altında olan British Müzesi’nin Irak’ın talebine vereceği yanıt merak konusu.