İran, Karamehmet’in ardından bir tankere daha el koydu

İran, Karamehmet’in ardından bir tankere daha el koydu
İran bir hafta içerisinde ikinci bir petrol tankerini daha alıkoydu. ABD Dışişleri Bakanlığı alıkonulan tankerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.Bahreyn’deki ABD Deniz Kuvvetleri 5 Filo Komutanlığı tarafından yapılan...

İran bir hafta içerisinde ikinci bir petrol tankerini daha alıkoydu. ABD Dışişleri Bakanlığı alıkonulan tankerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Bahreyn’deki ABD Deniz Kuvvetleri 5 Filo Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, Çarşamba sabah saatlerinde, Panama bandıralı Niovi isimli tankerin, Hürmür Boğazı geçişi sırasında İran Devrim Muhafızları Deniz Gücü tarafından alıkonulduğu belirtildi.

VOA Türkçe’nin haberine göre İran’dan gelen ilk açıklamada detay paylaşılmaksızın tankerin mahkeme kararıyla alıkonulduğu duyuruldu.

İran son olarak geçen hafta da Marshall Adaları bandıralı ve iş insanı Mehmet Emin Karamehmet’e ait bir şirket tarafından işletilen Advantage Sweet isimli petrol tankerini alıkoymuştu

ABD Deniz Kuvvetleri tarafından, bu sabah alıkonulan Niovi isimli tankerin, Dubai’den Birleşik Arap Emirlikleri’nin Fujairah Limanı’na gitmekte olduğu ancak Hürmüz’den geçişi sırasında Devrim Muhafızları’na ait tekneler tarafından zorlanarak İran karasularına götürüldüğü açıklandı.

Uluslararası Denizcilik Organizasyonu verilerine göre Niovi gemisi, Yunanistan merkezli Smart Tankers isimli bir şirket tarafından işletiliyor. Bu şirketten de henüz duruma ilişkin bir açıklama gelmedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Biden yönetiminin ve uluslararası kamuoyunun İran’ı alıkonulan gemileri serbest bırakmaya çağırdığını söyledi. Patel, İran’ın gemileri alıkoymasının uluslararası hukuk ve kurallara aykırı olduğunu ve bölgede istikrar ve güvenliğe zarar verdiğini belirtti.

Dünya petrollerinin yaklaşık beşte biri İran ve Umman arasındaki Hürmüz Boğazı’ndan tankerlerle geçiş yapıyor.

Marshall Adaları Denizcilik kurumu da yaptığı açıklamada, bölgede artan tansiyonunun ticari gemiler açısından ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.

ABD ve İran arasındaki gerilim nedeniyle özellikle 2019 yılından bu yana bölgede bazı petrol tankerleri konusunda sorunlar yaşanıyor.