İran, Nika’ya ağlıyor

İran, Nika’ya ağlıyor
İran’da 22 yayındaki Mahsa Amini’nin ölümü sonrası başlayan protestolar ülke genelinde sürerken bu kez polis şiddetinin kurbanı 16 yaşındaki Nika Şakarami oldu. Kafası taşla ezilerek öldürülen Şakarami’nin cesedi ailesine...

İran’da 22 yayındaki Mahsa Amini’nin ölümü sonrası başlayan protestolar ülke genelinde sürerken bu kez polis şiddetinin kurbanı 16 yaşındaki Nika Şakarami oldu. Kafası taşla ezilerek öldürülen Şakarami’nin cesedi ailesine verilmedi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, 16 yaşındaki Nika Şakarami, başkent Tahran’da ressam teyzesi Ataş’la yaşıyordu. 20 Eylül’de saat 17.00’de İran’ın son yıllarda gördüğü en büyük protestolara katılmak için evden çıktı. Göz yaşartıcı gaza karşı yanına bir havlu ve bir şişe su aldı.

Mahsa Amini için yapılan protestolarda başörtüsünü yaktığı görüntülerini Instagram’da paylaştı. Son telefon görüşmesinde bir arkadaşına peşinde polisler olduğunu ve kaçmaya çalıştığını söyledi.

Ailesi günlerce Nika’yı aradı. Sormadıkları yer kalmadı. Bir süre sonra polis, Nika’nın eşkaline uyan bir ceset bulunduğunu bildirdi. Polise göre Nika yüksek bir yerden düşmüştü. Fotoğraflarını gösterdiler. Aileye göre bu fotoğraflar düzmeceydi. Sonra aileye Nika’nın cansız bedenini gösterdiler. Dövülmüştü ve yüzü morluklar içindeydi. Ama annesi kızını tanıdı. Nika’nın cesedi ailesine verilmeden, polis tarafından gömüldü. Toprağa verildiği gün Nika 17 yaşına basacaktı.

İran Devrim Muhafızları içindeki gayri resmi kaynaklar, teyzesine Nika’nın bir hafta gözetim altında tutulup sorgulandığını ve Tahran’da sık sık işkence iddialarıyla gündeme gelen Evin Hapishanesi’ne gönderildiğini söyledi. Şimdi teyzesi de gözaltında.

ELLERİNDE KESTİĞİ SAÇLAR VARDI
Bir genç kadın, annesinin mezarının başında duruyordu. Donuk gözlerle kameraya bakıyordu. Elinde kestiği saçları vardı. 55 yaşındaki annesi Minou Majidi, 20 Eylül’deki protestolarda hayatını kaybetmişti.

Minou Majidi, kendisi gibi Kürt olan Mahsa Amini’nin ölümü nedeniyle öfke içindeydi. Protestoların bir parçası olmak istedi. “Benim gibi insanlar da gitmezse kim gidecek. Ben yaşayacağımı yaşadım, en azından gençlerimizi öldürmesinler” dedi.