İran operasyona açıktan karşı çıktı

İran operasyona açıktan karşı çıktı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’ye yönelik terör tehdidine son vermek için askeri operasyon kararlılığını ortaya koysa da Rusya ve İran’dan bu konuda umduğu desteği bulamadı. Aksine İran, Türkiye’nin...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’ye yönelik terör tehdidine son vermek için askeri operasyon kararlılığını ortaya koysa da Rusya ve İran’dan bu konuda umduğu desteği bulamadı. Aksine İran, Türkiye’nin Suriye’de askeri operasyon yapmasına karşı olduğunu zirve öncesinde kamuoyuna ilan etti.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Rus lider Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Astana Formatında 7. Üçlü Zirve toplantısı için dün Tahran’da bir araya geldi. Zirve sonrası 16 maddeden oluşan ortak bildiri yayınlanmasının yanı sıra üç lider ortak basın açıklaması da yaptı.


REİSİ: ASKERİ ADIM SEÇENEK DEĞİL
Üçlü toplantının başında konuşan Reisi, “Suriye’deki krizin başlamasının üzerinden yaklaşık 11 yıl geçmesine rağmen İran hala Suriye’deki krizi çözmenin tek yolunun siyasi olduğuna, askeri adımların bir seçenek olmamakla birlikte durumun daha da kötüleşmesine yol açacağına ikna olmuş durumda” açıklamasını yaptı.

HAMANEY: OPERASYON TERÖRİSTLER İÇİN FAYDALI
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üçlü zirvenin öncesinde İran›ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında Hamaney’in resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde yapacağı herhangi bir askeri operasyon Suriye için, Türkiye için ve bölge için zararlı olacak ve sadece teröristler için faydalı olacaktır” denildi.

REİSİ VE PUTİN’DEN SURİYE YÖNETİMİNE GÖNDERME
Üç lider zirve sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi. İran Cumhurbaşkanı, Rusya, Türkiye ve İran›ın işbirliğinin yanı sıra Suriye hükümetiyle işbirliğinin çok önemli olduğunu ifade etti.

Putin ise üç ülkenin etkili ortak çalışmaları sayesinde, Suriye’deki terör tehdidi ve şiddet seviyesinin son yıllarda istikrarlı biçimde azaldığını savundu. Putin, “Bu ülkede hüküm süren IŞİD ve diğer grupların temel güçleri bozguna uğratıldı. Meşru yönetim, ülkenin büyük kısmı üzerindeki kontrolü yeniden eline aldı. Suriye’nin geleceği, dışarıdan herhangi hazır reçete veya model dayatılmaksızın Suriyelilerin kendileri tarafında belirlenmeli” dedi.

ERDOĞAN’DAN KARARLILIK İFADESİ
Erdoğan da terör örgütlerine karşı mücadelede kararlılıklarını yineleyerek, şunları söyledi:
“Türkiye olarak, DEAŞ olsun, PKK/PYD/YPG olsun terör örgütleri arasında fark görmüyoruz. Biriyle mücadele için diğerinin taşeron olarak kullanılması gibi mülahazaları kabul etmiyoruz. Terör örgütleriyle mücadelemiz nerede ve kimler tarafından desteklendiğine bakılmaksızın her daim sürecektir. Milli güvenliğimize kasteden şer odaklarını Suriye’den söküp atmakta kararlıyız. Astana garantörleri olarak, Rusya Federasyonu ve İran’dan beklentimiz bu mücadelede Türkiye’ye destek olmalarıdır. Görüşmelerimizde, evvelce varılan mutabakatların uygulama durumunu da gözden geçirdik. PKK/PYD/YPG terörü hepimizin ortak meselesidir. Suriye ihtilafına ancak siyasi çözümle son verilebileceği yönündeki mutabakatımız vakidir.”

SURİYE REJİMİNE ELEŞTİRİ
Putin ve Reisi, çözüm için Suriye yönetimine göndermede bulunurken Erdoğan, rejime yönelik eleştiride bulundu. Erdoğan, “Maalesef Suriye rejimi bu konuda uzlaşmaz bir tutum içinde. (Anayasa) Komitenin müteakip turunun bir an önce yapılması ve sürecin başarıya ulaşması, ihtilafın Birleşmiş Milletler parametreleri çerçevesinde çözülmesi açısından önemlidir’’ dedi.

16 MADDELİK BİLDİRİ
Zirve sonrasında 16 maddelik ortak bir bildiri yayınlandı. Bildiride, “Gayrimeşru özyönetim teşebbüsleri dahil olmak üzere, terörle mücadele kisvesi altında sahada yeni gerçeklikler yaratılmasına dair her türlü girişimi reddetmişler ve Suriye’nin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün yanı sıra komşu ülkelerin milli güvenliğini tehdit eden sınır ötesi saldırılar ve sızmalar dahil olmak üzere ayrılıkçı gündemlere karşı durma kararlılıklarını vurgulamışlardır” denildi.

Bir sonraki zirvenin, Rusya’da yapılması da kararlaştırıldı.