İran Parlamentosu’nun acımasız kararı: “Protestocular idam edilsin”

İran Parlamentosu’nun acımasız kararı: “Protestocular idam edilsin”
İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolar sürerken molla rejimi acımasız müdahalelerinin yanına bir de idam kararı ekledi. İran Parlamentosu, ezici bir çoğunlukla protestoculara ölüm cezası...

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolar sürerken molla rejimi acımasız müdahalelerinin yanına bir de idam kararı ekledi. İran Parlamentosu, ezici bir çoğunlukla protestoculara ölüm cezası verilmesi için oy kullandı.

NTV’nin haberine göre İranlı milletvekilleri, son günlerde tutuklanan protestoculara katı cezalar verilmesi çağrısında bulunuyorlar. CNN, İran Parlamento'sunun 227 üyesi tarafından imzalanan bir mektubun protestoculara "mümkün olan en kısa sürede iyi bir ders olacak" şekilde sert bir ceza verilmesini istediğini bildirdi.


İran hükümet sözcüsü Mesud Setayeshi, "Artık halk yetkililerden, rahatsızlığa neden olan protestoculara sağlam, caydırıcı ve yasal bir şekilde ilgilenmelerini talep ediyor" dedi. Newsweek’in haberine göre ise İran Parlamentosu tam da bunu yaptı ve "önemli bir ders" olarak gözaltındaki tüm protestoculara ölüm cezası verilmesini oyladı. 290 toplam üyeden 227'si ceza lehine oy kullandı.

CNN, geçen Perşembe günün son protestolarla bağlantılı olarak yaklaşık 14 bin kişinin tutuklandığını bildirdi. Carnegie Endowment üyesi Karim Sadjadpour ise önceki gün sayının 15 bine yaklaştığını bildirdi.

Sadjadpour, "Son 8 haftada İran rejimi 300'den fazla protestocuyu öldürdü, yaklaşık 15 bin kişiyi hapse attı ve yüzlercesini daha idam etmekle tehdit etti, ancak İran'ın kadınları ısrar ediyor” açıklamasını yaptı.