‘İran'da Kovid-19'dan ölüm açıklananın üç katı’

‘İran'da Kovid-19'dan ölüm açıklananın üç katı’
Koronavirüs salgınından en çok etkilenen Orta Doğu ülkelerinden biri olan İran'da Tahran yönetiminin bazı kritik verileri uluslararası kamuoyundan gizlediği iddia edildi. İran Sağlık Bakanlığı'nın Kovid-19'dan ölenlerin sayısını...

Koronavirüs salgınından en çok etkilenen Orta Doğu ülkelerinden biri olan İran'da Tahran yönetiminin bazı kritik verileri uluslararası kamuoyundan gizlediği iddia edildi. İran Sağlık Bakanlığı'nın Kovid-19'dan ölenlerin sayısını düşük gösterdiği ve gerçek sayının ise neredeyse açıklanan 14 binin 3 katı olduğu bildirildi.

İngiliz medya kuruluşu BBC’nin Farsça yayın yapan servisi, elde ettiği belgeler ve araştırma neticesinde ülkedeki korona salgınının etkisinin açıklanandan çok daha fazla olduğunu ortaya koydu.  Tahran yönetiminin verilerine göre 20 Temmuz’a kadar ülkede 42 binden fazla insan korona nedeniyle yaşamını yitirdi. İran Sağlık Bakanlığı’nın uluslararası kamuoyuna yaptığı açıklamaya göre ise ülkede 14 binden fazla insan hayatını kaybetti.

İLK VAKA GEÇ AÇIKLANDI

Yine hükümetin elindeki verilere göre vaka sayısı da Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı gibi 278 bin 827 değil 451 bin 24. BBC'ye sızdırılan liste ve tıbbi kayıtlara göre ülkede koronavirüsten ilk ölüm 22 Ocak'ta görüldü. Hükümet ilk vakanın bu tarihten yaklaşık bir ay sonra görüldüğünü açıklamıştı.