İran’da siyasi suçluların kaldığı cezaevinde yangın

İran’da siyasi suçluların kaldığı cezaevinde yangın
İran, Mazha Amini’nin öldürülmesinin ardından başlayan protestolarla gündemdeki yerini korurken bu kez siyasi tutuklu ve protestocuların gönderildiği, tutuklulara kötü muamele yapılmasıyla bilinen Evin Cezaevi’ndeki yangın...

İran, Mazha Amini’nin öldürülmesinin ardından başlayan protestolarla gündemdeki yerini korurken bu kez siyasi tutuklu ve protestocuların gönderildiği, tutuklulara kötü muamele yapılmasıyla bilinen Evin Cezaevi’ndeki yangın ile dikkati çekti. Cezaevinde önceki akşam saatlerinde çıkan yangında 4 mahkum hayatını kaybetti.

BBC Türkçe’nin haberine göre, bölgeden gelen haberlerde patlama, silah ve alarm seslerinin duyulduğu yer alıyor. Resmi devlet ajansı IRNA’ya göre, dört mahkumun dumandan etkilenerek hayatını kaybetti, 61 mahkum da yaralandığı. Yaralanan 61 kişiden 51’inin tedavisi ayakta yapıldı


PROTESTOCULAR BU CEZAEVİNDE
BBC Farsça’dan Rana Rahimpour, cezaevindeki durumun ülke genelindeki protestolarla bağlantısı olup olmadığının bilinmediğini; ancak ilgisi olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söylüyor. Protestolarda gözaltına alınan yüzlerce kişi de Evin Cezaevi’ne götürülmüştü.

Devlet medyası ise iki durumun birbiriyle bağlantısı olmadığını; cezaevindeki “suç unsurlarının” yangından sorumlu olduğunu savundu. Cezaevi yetkilileri, olayların birbiriyle kavga eden iki mahkum grubu arasında çıktığını öne sürdüler. Cezaevinde kalanların yakınları ve aileleri, BBC’ye, içerideki yakınlarıyla iletişim kuramadıklarını; normal zamanda bunun bir sorun olmadığını söyledi. Cezaevi yakınlarına giden aileler, bina etrafında internet bağlantısının da olmadığını söylüyorlar.

Yangın, İran’ın on yıllardır görmediği kadar büyük protesto dalgalarıyla karşılaştığı bir süreçte meydana geldi. Protestocular, önceki gün de en az 12 kentte sokağa çıkmıştı.


CEZAEVİ ELEŞTRİLERİN ODAĞINDAYDI
Siyasi tutukluların yanı sıra gazeteciler ve yabancı tutuklular da Evin Cezaevi’nde tutuluyor. Bu cezaevinde yaşananlar uzun zamandır insan hakları örgütleri tarafından eleştiriliyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre cezaevi idaresi tutukluları işkenceyle tehdit ediyor, süresiz tutukluluk ihtimaliyle göz korkutuyor, uzun sorgulama süreleri uyguluyor ve tutuklulara yeterli sağlık hizmetine erişim hakkı vermiyor.