İranlı kadınları isyan ettiren ölüm

İranlı kadınları isyan ettiren ölüm
İran’da, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin, “Kıyafet kurallarına uymadığı” gerekçesiyle gözaltına alınması ve polisin şiddeti yüzünden hayatını kaybetmesi üzerine başlayan protestolar sürüyor. İranlı kadınlar, Amini’nin...

İran’da, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin, “Kıyafet kurallarına uymadığı” gerekçesiyle gözaltına alınması ve polisin şiddeti yüzünden hayatını kaybetmesi üzerine başlayan protestolar sürüyor. İranlı kadınlar, Amini’nin cenaze töreninde başörtülerini çıkartarak ölümü protesto etmişlerdi. Protestolar, İranlı kadınların, saçlarını kestikleri videoları paylaşmaları ve meydanlarda gösterilerle sürüyor.

İran›ın resmi haber ajansı Fars›ın aktardığına göre, Tahran polisi yetkilisi Hüseyin Rahimi, genç kadının hayatını kaybetmesini “tekrarlanmaması gereken talihsiz bir olay” sözleriyle değerlendirdi. Rahimi, “İran polisine karşı korkakça suçlamalar yöneltildi. Mahkeme gününe kadar bekleyeceğiz ancak emniyeti sağlama görevimizi bırakamayız” dedi.

Polis, Amini’nin Tahran’daki ahlak polisinin karakolunda 13 Eylül’de aniden kalp rahatsızlığı yaşayarak acilen hastaneye kaldırıldığını öne sürdü.


PROTESTO YÜRÜYÜŞÜNDE ATEŞ AÇILDI
Amini’nin ölümünün ardından düzenlenen protestolara ilişkin görüntüler sosyal medyada yayınlandı. Videoda, öfkeli insanların protesto yürüyüşü yaptıkları ve Kürtçe “Kadın, hayat ve özgürlük” sloganları attığı görüldü. Bazı görüntülerde ise kadınların başörtülerini çıkararak yürüyüşe katıldığı yer aldı. Güvenlik görevlilerinin protestoculara ateş açtığı görüntüler de sosyal medyada paylaşıldı.


ÖRTÜLERİNİ YAKTILAR, SAÇLARINI KESTİLER
İran sokaklarında, başörtüsünü çıkarıp yürüyüş düzenleyen ya da başörtüsünü yakan, sosyal medyada saçlarını kesen kadınların videoları viral oldu.

Oyuncu Anahita Hemti, Instagram’da saçlarını kestiği videosunu paylaşarak saç kesmenin İran’daki kimi inanışlara göre yas sürecinin bir parçası olduğunu dile getirdi. Kimi İran efsanelerinde de kadınların saçlarını kesmesi yas sürecinin bir parçası olarak anlatılırken bu inanış Amini’nin ölümünden sonra bir öfke temsiline dönüşmüş durumda.

İranlı oyuncular Ketayoun Riahi ve Shabnam Farshadjo’nun da protesto amacıyla başörtülerini çıkardığı görüldü.


REİSİ’DEN SORUŞTURMA EMRİ
Amini’nin ailesini arayarak başsağlığı dileyen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, meselenin detaylıca soruşturulması için emir verdiğini aktardı. Amini’nin babası ise Hammihan gazetesine yaptığı açıklamada, rejim yanlısı yayınların iddialarının aksine kızının epilepsi, diyabet ve beyin tümörü gibi rahatsızlıklarının olduğunu reddetti.

Karakolda yaşananlara dikkat çeken Hammihan, “Koridorların içinde ne oldu?” sorusunu yöneltti.