İranlı mahkumun iadesine mahkeme engeli

İranlı mahkumun iadesine mahkeme engeli
Brüksel Mahkemesi, terörizm suçlamasıyla Belçika’da 20 yıl hapis cezasına çarptırılan İranlı diplomat Esadullah Esedi’nin ülkesine iade edilmesini geçici olarak durdurdu.Belçika parlamentosunun, geçen çarşamba gecesi kabul...

Brüksel Mahkemesi, terörizm suçlamasıyla Belçika’da 20 yıl hapis cezasına çarptırılan İranlı diplomat Esadullah Esedi’nin ülkesine iade edilmesini geçici olarak durdurdu.

Belçika parlamentosunun, geçen çarşamba gecesi kabul ettiği İran ile mahkum değişimine izin veren düzenleme, “Esedi’yi hapis yatmaktan kurtarmaya yönelik olduğu gerekçesiyle” tartışmalara neden olmuştu.

BBC Türkçe’nin haberine göre, parlamentonun aldığı kararın ardından bazı İranlı rejim muhalifleri ile insan hakları savunucuları, Esedi’nin iadesinin durdurulması için ihtiyati tedbir istemiyle dava açtı.

Brüksel Mahkemesi’nin başvuruyu reddetmesi üzerine, davacılar bu kez temyiz mahkemesine gitti. Brüksel Temyiz Mahkemesi, "Esedi’nin İran makamlarına teslim edilmesi halinde, herhangi bir çekişmeli tartışma olasılığı olmaksızın davacıların haklarının onarılamaz bir şekilde ihlal edilebileceğine" hükmetti.

Mahkeme, Belçika devletinin Esadullah Esedi’nin hapis cezasını, 500 bin euro para cezasına çevirerek İran’a iadesinin geçici olarak durdurulmasına karar verdi. Davacılar, iade kararının tamamen durdurulması için en kısa sürede Belçika devleti aleyhine yüksek mahkemeye başvurmaları gerekiyor.

“Diplomat” kimliğiyle İran’ın Viyana Büyükelçiliği’nde görev yapan 50 yaşındaki Esedi’nin, aslında ülkesindeki "312 Depertmanı" adlı bir güvenlik birimi üyesi olduğu ve Avrupa’daki rejim karşıtlarına yönelik saldırıları organize ettiği belirtiliyor.

Esedi, İranlı rejim muhalifi Halkın Mücahitleri Örgütü’nün 2018 yılında Fransa’daki toplantısına bombalı saldırı yapmaları için Lüksemburg'da buluştuğu bir İranlı çifte patlayıcı madde vermekle suçlanıyordu.

Esedi, terörizm suçlamasıyla Anvers Mahkemesi tarafından 20 yıl hapse mahkum edildi.