İris Cibre Merkez'in hamlesini değerlendirdi: Faiz kararı doları nasıl etkileyecek?

İris Cibre Merkez'in hamlesini değerlendirdi: Faiz kararı doları nasıl etkileyecek?
Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puan artırmasıyla faiz yüzde 50'ye yükseldi. Ekonomist İris Cibre, ilk defa popülist bir yaklaşım sergilenmediğini ve kararı olumlu bulduğunu aktararak dolar hakkında tahminde bulundu.Türkiye...
Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puan artırmasıyla faiz yüzde 50'ye yükseldi. Ekonomist İris Cibre, ilk defa popülist bir yaklaşım sergilenmediğini ve kararı olumlu bulduğunu aktararak dolar hakkında tahminde bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye çıkardı.

Toplantının ardından yayımlanan PPK metninde enflasyon artışına dikkat çekildi. Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak politika faizinin artırılmasına karar verdiğini belirtti. TCMB, enflasyonda kalıcı düşüş yaşanana kadar sıkı para politikasının süreceği mesajını verdi.

TCMB gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla artı veya eksi 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine de karar verdi.

TCMB’nin faiz kararının ardından dolar/TL kurunda düşüş yaşandı. Faiz kararı öncesinde 32,4430 seviyesine kadar çıkan dolar/TL faiz artışının ardından 31,9085 seviyesine kadar geriledi. Euro/TL ise yüzde 0,23 düşüşle 34,8625 seviyesine çekildi.

TCMB’nin bu kararını ve dolarda yaşanan gelişmeleri Ekonomist İris Cibre, Al Ain Türkçe'ye değerlendirdi.

"8 aydır devam eden durum değişti"

Sözlerine kararı olumlu değerlendirdiğini belirterek başlayan Cibre, “8 aydır devam eden durum değişti. Bu kararın seçim öncesi alınması dikkat çekici. Merkez Bankası bu kararla ‘seçime rağmen doğru olanı yapıyoruz’ demiş oldu” dedi.

Mevduat faizlerindeki artışı da olumlu bulduğunu ifade eden Cibre, “İlk defa popülist yaklaşımla hareket etmeden bir karar alındı. Faiz artırımı doğru bir karar oldu. Mevduat faizleri şimdiye kadar dolara alternatif görünmüyordu ve çekici değildi. Politika faizi ve koridorun genişlemesi, mevduat faizlerine olumlu yansıyacaktır. Bu da alternatif olacağından, dolar talebi azalacaktır” diye konuştu.

Dolar akıbeti ne olacak?

Dolar kuruna ilişkin beklentilerini de paylaşan Cibre, “Dövizin enflasyonun altında bir getiriye sahip olacağını bekliyorum” dedi.

Cibre, kurda yaşanan düşüşe dikkat çekerek “Asıl mesele dövizi sattıracak aksiyonlar. Döviz talebi bu hareketle yavaşlayabilir. Fakat, asıl mesele dövizi sattıracak kararlar. Banka spreadleri 1 aylık faize denk, yüzde 5 seviyelerinde. Bu da döviz sahiplerinin satışını engeller. Bunu sağlamak için banka spreadlerini daraltmak gerek" ifadelerini kullandı.