IŞİD operasyonlarında dikkat çeken Horasan grubu

IŞİD operasyonlarında dikkat çeken Horasan grubu
IŞİD'e yönelik son dönem yapılan operasyonlarda Horosan grubu izine rastlandı. Bu operasyonlarda "IŞİD'in Balat ve çevresindeki farklı dinlere ait ibadethanelerin hedef alındığı"nın ortaya çıktığı ifade ediliyor.İtalyan...
IŞİD'e yönelik son dönem yapılan operasyonlarda Horosan grubu izine rastlandı. Bu operasyonlarda "IŞİD'in Balat ve çevresindeki farklı dinlere ait ibadethanelerin hedef alındığı"nın ortaya çıktığı ifade ediliyor.

İtalyan Santa Maria Kilisesi'ne yönelik silahlı eylem gerçekleştiren iki IŞİD'li, saldırıda kullandıkları silahlarla birlikte yakalandı. Eylemin ardından polis ve istihbarat birimlerinin kent genelindeki operasyonlarında 51 kişi gözaltına alındı. Bunlardan bir bölümü sınır dışı edildi. Ancak operasyona ilişkin gizlilik kararı nedeniyle birçok önemli bilgi kamuoyuna yansımadı.

Son dönemde gözaltına alınan 50'ye yakın IŞİD'li Horasan Grubu ile bağlantılı. Soruşturmayla ilgili T24'ten Tolga Şardan yazdı.

IŞİD'in Horasan Grubu diğer adıyla IŞİD-H'nin ortaya çıkışı 2014'e kadar gidiyor. Her ne kadar Türkiye'de de aynı isimli ilçe bulunsa da örgütün ismini aldığı yer, Erzurum'un Horasan ilçesi değil elbette Afganistan, Horasan. Farsça'da "güneşin yükseldiği yer" anlamında.

Örgüt El Kaide'nin devamı olarak doğup sorasında El Nusra içinde de faaliyeti gösterdi. Şardan'ın aktardığına göre; ABD güvenlik birimleri, yeni gelişen Horasan Grubu içinde Afganistan, Pakistan ile Kuzey Afrika ve Çeçenistan'dan gelen 50'ye yakın kıdemli El Kaideci'nin görev aldığı bilgisini paylaştı. Şardan'ın yazısının ilgili kısmı şu şekilde:

Taliban'ın, Afganistan yönetimini 2021'de ele geçirmesiyle Horasan Grubu, silahlı eylemlerine hız verdi. Büyük intihar saldırılarına başlayan grup, yabancı uyruklu siviller, diplomatlar, Taliban komutanlarının yanı sıra lider konumundaki dini isimler ile başkent Kabil'deki önemli ve değerli tesisleri hedef haline getirdi. Horasan Grubu, yakın zamanda IŞİD içindeki en etkin ve güçlü eylem grubuna dönüştü.

Eylem konusunda değerlendirmesini aldığım güvenlik bürokrasisinde üst düzey bir isim, özellikle yılbaşından önce İstanbul'da yapılan operasyonlarla 12 terör eyleminin önlendiğini anlattı.

Kentteki yabancı uyrukluları takip edebilmenin zorluğuna dikkat çeken yetkili, operasyonların arı kovanına çomak sokulduğunu ve birbiriyle bağlantısı olmayan IŞİD hücrelerinin tespit edildiğini söyledi.

Bu arada, son olayın üzerinde araştırma yaparken, kritik bir bilgiye daha ulaştım.

Şöyle ki, yine İstanbul'daki son IŞİD operasyonlarında, Balat ve çevresindeki farklı dinlere ait ibadethanelerin hedef alındığı anlaşıldı. Söz konusu ibadethanelere yönelik yoğun güvenlik önlemleri alındığı yine güvenlik kaynaklarından edindiğim bilgilerden.