İsrail ve Lübnan, deniz sınırlarında anlaştı

İsrail ve Lübnan, deniz sınırlarında anlaştı
İsrail Başbakanı Yair Lapid, İsrail ve Lübnan’ın deniz sınırlarının çizilmesine ilişkin ihtilafı sonlandıran “tarihi bir anlaşmaya” vardığını açıkladı. Lapid, “Bu tarihi anlaşma, İsrail’in güvenliğini sağlamlaştıracak,...

İsrail Başbakanı Yair Lapid, İsrail ve Lübnan’ın deniz sınırlarının çizilmesine ilişkin ihtilafı sonlandıran “tarihi bir anlaşmaya” vardığını açıkladı. Lapid, “Bu tarihi anlaşma, İsrail’in güvenliğini sağlamlaştıracak, ekonomiye milyarlarca dolar getirecek ve kuzey sınırımızın istikrarını artıracak” dedi.

Anlaşma taslağının, İsrail’in belirlediği “tüm güvenlik ve ekonomik prensipleri karşıladığı” aktarıldı. Lapid’in bugün daraltılmış güvenlik kabinesini toplayacağı, bunu anlaşmayı onaylamak için hükümetin yapacağı özel oturumun izleyeceği açıklandı.

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, Enerji Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı›ndan üst düzey isimler, geçen hafta sonu boyunca ABD’li diplomat ve müzakerelerde ara bulucu rolündeki Amos Hochstein ile yoğun görüşmeler yaptı. İsrail Savunma Bakanı anlaşmayı ‘’memnuniyetle’’ karşıladı.

Lübnan Meclis Başkan Yardımcısı İlyas Ebu Saab da İsrail ile deniz sınırı anlaşmasına ilişkin müzakerelerde iki tarafın da taleplerini karşılayan bir çözüme ulaştıklarını duyurdu. Lübnan ve İsrail arasında herhangi bir gaz ve petrol paylaşım durumu olmayacağının altını çizen Saab, “Lübnan Kana’daki (gaz sahasındaki) tüm haklarına sahip olacaktır. Taraflar arasında kazancın bölünmesi söz konusu değildir” dedi.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Fransız enerji şirketi Total’den, Lübnan’ın denizdeki petrol ve gaz yataklarında direkt arama işlemine başlamasını istedi.