İsrail ve Türkiye’den ‘‘yeni bir başlangıç’’ sinyali

İsrail ve Türkiye’den ‘‘yeni bir başlangıç’’ sinyali
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 yıllık aradan sonra İsrail’i ziyaret eden ilk Türk dışişleri bakanı olarak mevkidaşı Yair Lapid ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 15 yıllık aradan sonra İsrail’i ziyaret eden ilk Türk dışişleri bakanı olarak mevkidaşı Yair Lapid ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında "yeni bir başlangıç" mesajları verildi.

DW Türkçe’nin haberine göre, İsrail Dışişleri Bakanı Lapid, İbrahim Peygamber'e ilk kez Türkiye›nin Harran kentinde kitap gönderildiğini, kendisine "Ülkenizden ailenizden ve atalarınızın evinden ayrılıp size gösterdiğimiz topraklara gidin" denilmesi üzerine İbrahim›in buradan yürüyerek İsrail topraklarına vardığını, çocuklarından Yahudi toplumunun doğduğunu, kendisi ve ailesinin Türkiye›yi hiçbir zaman unutmadığını söyledi.

TÜRK PASAPORTU ALMALIYIZ
Bunları anlattıktan sonra Çavuşoğlu’na dönen Lapid, “Konsolosluk hizmetlerinizi korkutmak istemiyorum sayın Bakan ama bizim kitabımıza göre aslında hepimiz Türkiye’den geliyoruz ve hepimiz aslında Türk pasaportu alma hakkına sahibiz” dedi.

YENİ BİR DÖNEM AÇIYORUZ
Türkiye’nin 1949’da İsrail’i tanıyan ilk Müslüman ülke olduğunu belirten Lapid, “Biz her zaman diyaloğa ve iş birliğine nasıl döneceğimizi bildik. Uzun geçmişe sahip olan uluslar her zaman bir dönemi nasıl kapatıp yeni bir dönemi nasıl açacaklarını bilirler. İşte biz de bugün bunu yapıyoruz” dedi.

HASSASİYETLERE KARŞILIKLI SAYGIDA MUTABIKIZ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da görüşmede “farklılıklara rağmen sürdürebilir diyaloğun devam ettirilmesinin faydalı olacağı ve bunun karşılıklı hassasiyetlere saygı temelli olması gerektiği” konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.

Çavuşoğlu, önceki gün Ramallah’taki temaslarına dikkat çekti. Çavuşoğlu, “Birleşmiş Milletler parametreleri içerisinde iki devletli bir çözümün, kalıcı barış için tek çözüm olduğuna inanıyoruz ve bizim gerçekten görmek istediğimiz şey zaten bu. Kalıcı bir barışın Orta Doğu’da sağlanması” dedi.

Çavuşoğlu, konuşmasının sonunda Lapid'i Türkiye'ye davet ederek "Türkiye'ye ziyaretinizi dört gözle bekliyorum" dedi. Lapid'in "Döner kebap olacaksa geliyorum" yanıtı gülüşmelere yol açtı.