İşsizlik ve sefalet artıyor

İşsizlik ve sefalet artıyor
CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, AKP’nin 20 yıllık eğitim politikalarının sonucunun Yükseköğrenim Kurumları Sınavı’nda (YKS) görüldüğünü vurguladı. Toprak, “YKS’deki bu başarısızlık...

CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, AKP’nin 20 yıllık eğitim politikalarının sonucunun Yükseköğrenim Kurumları Sınavı’nda (YKS) görüldüğünü vurguladı. Toprak, “YKS’deki bu başarısızlık karnesi aynı zamanda üniversite eğitiminin kalitesini de aşağı çekiyor ve üniversiteleri adeta lise seviyesine düşürüyor… Tablonun asıl sorumlusu ‘Dindar ve kindar nesiller yetiştireceğiz’ diyerek eğitim kurumlarını kendi siyasi zihniyetinin arka bahçesi gören, bilimi reddeden, gençlerin geleceğini karartan iktidardır” dedi.

Toprak’ın hazırladığı haftalık değerlendirmeden öne çıkan başlıklar şöyle:

MERKEZ ÜÇ AY SONRASINI BİLE ÖNGÖREMİYOR
Merkez Bankası’nın (MB) 2022 yılı üçüncü enflasyon raporunda açıklanan hedefler ve beklentiler, ekonomi yönetimindeki gayri ciddiliğin resmi belgesi niteliğinde. Yılbaşından bu yana açıklanan her üç enflasyon raporunda yılsonu enflasyon hedefini 20’şer puan artıran MB, üç ay sonrasını bile öngöremediğini, ortada doğru düzgün bir ekonomik politika ve program olmadığını, her şeyin günü birlik, el yordamıyla yürütüldüğünü itiraf etti. * MB’nin 2022 yılı üçüncü enflasyon raporu; ekonominin her alanında açık bir öngörüsüzlüğün, hedeflerde sapmaların da ötesinde belirsizlik ve bilinmezliğin belgesi niteliğinde. Liralaşma stratejisinde Kur Korumalı Mevduat (KKM) icadıyla TL tasarruflarını dövize endeksleyerek TL’yi daha da değersizleştirdiklerinden bihaberler. İhracatçıya, şirketlere getirdikleri dövize el koyma, TL ile anlaşma yapma, dövizini bozdurmayana ticari kredi yasağı vb. sermaye kontrolü kararlarıyla her alanda tabloyu daha da kötüleştirdiklerini, dış ticaret açığında makasın iyice açıldığını görmezlikten geliyorlar.

DIŞ TİCARET AÇIĞI 50 MİLYAR DOLARI AŞTI
Dış ticaret açığındaki tehlike sinyalleri artıyor. Haziran ayında açığın yüzde 184 artması, ihracat yüzde 20 artarken ithalattaki artışın yüzde 40’ın üzerine çıkarak ihracatın iki katını aşması bir kez daha iktidarın ekonomi modelinin hiçbir somut hesaba ve programa dayanmadığını ortaya koydu. Dış ticaret açığı altı ayda 50 milyar doları aştı! * IMF kriterlerine göre en az üç aylık ithalatını karşılayabilecek döviz rezervine sahip olmayan ülkeler riskli ve her an temerrüde düşebilecek şekilde tanımlanıyor. * İhracatçıların ihracat geliri dövizlerini el konulacağı kaygısıyla ülkeye getirmeme eğilimlerinin daha da artmasıyla dış ticaret açığının temmuz ve sonrasında çok daha belirgin şekilde yükselebileceğini öngörebiliriz.

SEFALET YÜKSELİŞTE
İşsizlik ve enflasyon rakamlarının toplamından oluşan sefalet endeksi geçen yıl ortasında yüzde 29,3 idi. Bu yıl ise TÜİK’in son açıkladığı mayıs ayı işsizlik rakamları ve aynı aya ait tüketici enflasyon verisiyle endeks 84,4’e yükselerek geçen yılın üç katına yaklaştı! * Geçen yılın aynı dönemine kıyasla sefaletteki yükseliş bir yıl öncesinin yaklaşık üç katı. 84,4 olan sefalet endeksi rakamı son 25 yılın en yüksek rakamı. Türkiye’de ise hem işsizlik hem de enflasyon durmaksızın yükseliyor. Muhtemelen haziran ayı işsizlik rakamı açıklandığında yine haziranda yüzde 78’i aşan enflasyonla birlikte sefalet endeksi 90’a ulaşacak. * 20 yılda yardıma muhtaç hane sayısının dörde katlanmasına karşılık sadece bir yılda sefaletin üç misli katlanması, bu hanelerin daha da arttığını sefaletin sıradanlaştığını ortaya koymaktadır. Bu tablo ortada dururken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hâlâ çıkıp halktan şükretmesini istemesi, Allah’ın kullarını açlık ve yoklukla sınadığını söyleyip, sabır telkin etmesi en basit deyimiyle vicdansızlıktır.