İstanbul Tabip Odası Başkanı: Erdoğan’ın sözleri şiddeti artıracak

İstanbul Tabip Odası Başkanı: Erdoğan’ın sözleri şiddeti artıracak
İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip, Erdoğan’ın açıklamasını T24’ten Candan Yıldız’a yorumladı. Saip, Erdoğan’ın sözleri için “Kovulduk görünüyor ama çok saçma çünkü ağırlıklı olarak gidenler genç...

İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip, Erdoğan’ın açıklamasını T24’ten Candan Yıldız’a yorumladı. Saip, Erdoğan’ın sözleri için “Kovulduk görünüyor ama çok saçma çünkü ağırlıklı olarak gidenler genç hekimler. ‘Üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı buralarda istihdam ederiz’ dedi ama zaten gidenler genç hekimler” diye konuştu. Saip, “Erdoğan’ın sözleri şiddeti artıracak. 12 Eylül cunta döneminde de aynı söylemler vardı. Şiddet o zaman da artmıştı. Kışkırtılmış bir sağlık talebi oluşturulmuş durumda. Çok tehlikeli” dedi.

“EN SON DERDİMİZ PARA”
Doktorların tek talebinin ücretler olmadığını ifade eden Saip, “Yaşamak için asgari ücrete ihtiyacımız var. Ama asıl derdimiz o değil. Halk sağlığı açısından 5 dakikada hasta bakmak uygun değil, sağlıkta şiddetin son bulması lazım. Bir günde 100 hastaya bakmamız imkansız. İyi hekimlik yapabileceğimiz, güvenli ortamda çalışabileceğimiz bir iş ortamı istiyoruz” dedi.

Yurt dışına göç eden doktor sayısı yılda 1405’e çıktı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) verilerine göre; son 10 yıla bakıldığında yıl yıl, yurt dışını tercih eden hekim sayısı giderek artıyor. Sözcü’nün aktardığına göre; 2012’de yurt dışına göç eden ve sicil belgesi isteyen doktor sayısı 59 iken bu sayı 2013’te 90’a, 2014’te 118’e çıktı. 2020’ye kadar bu sayının giderek arttığı görüldü. 2015’te 150 hekim yurt dışına göç ederken 2016’da bu sayı 245’e, 2017’de ise 482’ye yükseldi. 2012-2017 arasında, 5 yıl içerisinde göç eden hekim sayısı sekiz katına çıktı. 2021 yılında 1405 hekimin yurt dışına gitmek için sicil belgesi istediğini gözler önüne serdi.

Erdoğan, ‘Giderlerse gitsinler’ dediği hekimler için bakanları seferber etmiş

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan Erdoğan’ın tepki çeken sözlerinin ardından manidar bir açıklama geldi. Koca, AK Parti’nin Meclis’teki grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sağlık personelinin özlük haklarına yönelik düzenleme konusundaki soru üzerine Koca, Erdoğan’ın bu konudaki hassasiyetini ifade ettiğini söyledi.

Erdoğan’ın bu konuda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’le kendisini görevlendirdiğini aktaran Koca, şunları söyledi: “Çalışmalarda önemli bir mesafe kat edildi, son noktaya gelindi. Cumhurbaşkanımıza arz ediyor olacağız. Hekimler başta olmak üzere bütün sağlık çalışanlarımızın haklarını en iyi teslim edecek olan da kendileridir. 14 Mart Tıp Bayramı’nı nasıl kutladığını hep birlikte izleyelim.”

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan yaptığı açıklamada, “Bu devlet sizi okuttu, yetiştirdi. En çok maliyeti yüksek olan da hangi birimdir? Sağlıktır. Ama şimdi ‘efendim işte az para veriyormuş’. Sordum, en az alan ne alıyordur? 8 bin, 9 bin. En yüksek alan ne alıyordur? İşte 25 bin civarında alıyordur. E buna rağmen özel sektör çok daha büyük paralar verdiği için oralara kaçıp gidiyorlarmış. Bakın açık konuşuyorum. Varsın gidiyorlar, gitsinler” demişti.