Yeter ki kadınlar konuşmasın

Yeter ki kadınlar konuşmasın
İstanbul Taksim'de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında akşam yapılması planlanan eylem, Valilik yasağının ardından polis engeline takıldı.Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesine bağlanan...

İstanbul Taksim'de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında akşam yapılması planlanan eylem, Valilik yasağının ardından polis engeline takıldı.

Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesine bağlanan ara sokaklarda polis ekipleri yoğun güvenlik önlemleri aldı. Çeşitli ara sokaklardan Taksim'e ulaşmaya çalışan kadınların geçişine izin vermeyen polisin biber gazı ile müdahalede bulunduğu ve çok sayıda gözaltı olduğu belirtildi.

İstanbul Valiliği ve Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasak kararının ardından, Metro İstanbul da Valilik kararı uyarınca Taksim-Şişhane istasyonları ile F1 Füniküler hattını saat 15.00'ten itibaren işletmeye kapattı. Taksim'de çok sayıda polis ve TOMA konuşlandırdı.

KADINLAR ALSANCAK’TA YÜRÜDÜ

İzmir'de ise İzmir Kadın Platformu'nun çağrısıyla Alsancak'ta toplanan yüzlerce kadın, "Eşitlik, özgürlük ve laiklik için ayaktayız" yazılı pankartlar taşıyarak "Kadın, yaşam, özgürlük", "Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Kadın cinayetleri politiktir" sloganları attı. Kadın örgütleri, "Bizi korkutmaya, sindirmeye, yaşamdan izole etmeye çalışanlara bir kez daha bu sokaklarda meydan okuyoruz" açıklaması yaptı.

ANKARA’DA LGBTİ DÖVİZİNE GÖZALTI

Kadınlar Ankara'da da alanlara çıktı. Ankara Kadın Platformunun çağrısı ile akşam saatlerinde Sakarya Caddesi'nde buluşan kadınlar, "Erkek şiddetine karşı itaat yok, isyan var" yazılı pankart taşıdı, "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz", "Kadınlar yürüyor mücadele büyüyor" sloganları attı.

LGBTİ+ dövizi taşıdığı iddia edilen 5 kişinin polis tarafından alana sokulmayarak gözaltına alındığı öğrenildi.

Kadın Platformu'nun basın açıklamasında, geçen yıl 25 Kasım'dan bu yana 376 kadının erkek şiddetiyle katledildiğine işaret edilerek iktidarın uygulamaları eleştirildi.

DİYARBAKIR’DA YÜRÜYÜŞE İZİN VERİLMEDİ

Diyarbakır'da kadın dernekleri ve platformlarının yapmak istediği yürüyüşe, valiliğin 21 Kasım'da duyurduğu yedi günlük eylem ve yürüyüş yasağı nedeniyle izin verilmedi.

Dicle Amed Kadın Platformu ve Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı tarafından organize edilen program için kadınlar Kayapınar ilçesindeki Dünya Kavşağında bir araya geldi ve kitlesel bir yürüyüşün ardından Rojava Parkı’nda basın açıklaması yapmak istedi.

Polis iki ayrı grubu çembere aldı ve basın açıklamasına da izin vermedi.