İstanbul'da vaka son 1 ayda yüzde 50 arttı

İstanbul'da vaka son 1 ayda yüzde 50 arttı
Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illerdeki vakalara ilişkin verileri paylaştı. İstanbul’da vaka sayısının son 1 ayda yüzde 50 arttığını bildirdi. Ankara’da son bir ayda...

Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illerdeki vakalara ilişkin verileri paylaştı. İstanbul’da vaka sayısının son 1 ayda yüzde 50 arttığını bildirdi. Ankara’da son bir ayda yüzde 60 azalma olduğunu belirten Koca, “İzmir son 1 ay içinde yüzde 50 azalış var. Kocaeli’de yüzde 30, Denizli’de yüzde 35, Kahramanmaraş’ta yüzde 40 artış olduğunu görüyoruz” dedi.
Koca hasta-vaka ayrımına da değindi. “Türkiye olarak pandemideki mücadelemizi vaka-hasta kavramlarıyla gölgelemeyelim” diyen Koca, “Bu tablo Temmuz ayından itibaren gündeme gelen ve bizim hasta olarak tanımladığımız semptomu olan testi pozitif olan kişiler olarak tanımladık. Daha önce bu kesitsel taramalar olmadığı için daha şeffaf olmak anlamında hasta tanımını kullandık” ifadelerini kullandı.
107 SAĞLIK ÇALIŞANI VEFAT ETTİ
Sağlık çalışanları içinde testi pozitif olanların sayısının 40 bini geçtiğini belirten Koca, “Hayatını kaybedenlerin sayısının 107 olduğunu söyleyebilirim” dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü:
600 kişilik bir ekip tarafından aşı çalışmaları sürdürülmektedir. Şu anda 4 farklı aşı üzerinden çalışılmaktadır. Şu an aşılardan ikisi insan deneyi çalışmalarına yakındır.
‘KISITLAMA DÜŞÜNMÜYORUZ’
Şu an kısıtlama anlamında herhangi bir tedbiri düşünmüyoruz. Şu an herhangi ilave bir kısıtlamayı, sokağa çıkma yasağı gibi bir durumu asla düşünmüyoruz. Bilim Kurulumuzun evdeki kişilerle birlikte 10 kişiyi geçmemek şeklinde aile içi temasların mümkün mertebe azaltılması konusunda tavsiye ve önerisi oldu.
‘SAHA ÇALIŞMALARINI TEKRARLAYACAĞIZ’
Oxford’un hazırladığı dünya haritasında Türkiye olarak biz semptomu olan kişilere test yapan ülkeler arasında yer alıyoruz. Bu semptomu olan kişilere yaptığımız testler dışında Temmuz ayından itibaren de bizim özellikle kesitsel taramalar; yani ülkeler arası geçişlerin olduğu dönemlerde havaalanında gelen, yurtdışına gidenlere yapılan testler. Ayrıca saha taramalarımız oldu. Daha önce 153 bin kişiye yapıldı. Yarından itibaren de haneler tespit edildi, geç olmadan saha çalışmasını tekrarlamak istiyoruz
Yüz yüze eğitimde yaş grubuyla ilgili vaka seyrini, sayılarını tekrar değerlendirip gerektiğinde kademeli olarak geçişe geçmiş olacağız.

CAN KAYBI
9 BİNİ GEÇTİ

Fahrettin Koca, salgına ilişkin günlük resmi verileri de açıkladı. Buna göre Türkiye’de son 24 saatte 1671 kişiye hastalık tanısı konuldu, 57 kişi vefat etti. Toplam hasta sayısı 340 bin 450’ye, can kaybı 9 bin 14’e çıktı.