"İstanbul'u geri almak için kumpastan medet umuyorlar"

"İstanbul'u geri almak için kumpastan medet umuyorlar"
CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen "para sayma" görüntülerine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında CHP eski İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas ile CHP eski İl Başkan Danışmanı Can Poyraz'ın savcılığa...
CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen "para sayma" görüntülerine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında CHP eski İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas ile CHP eski İl Başkan Danışmanı Can Poyraz'ın savcılığa şüpheli sıfatıyla ifade verdi. Gazeteci İsmail Saymaz, ifadenin ayrıntılarını bugünkü köşesinde kaleme aldı.

CHP'de çekildiği iddia edilen 'para sayma' görüntülerine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında CHP eski İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas ile CHP eski İl Başkan Danışmanı Can Poyraz İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda şüpheli sıfatıyla ifade verdi.

Sözcü yazarı İsmail Saymaz, Nas ve Poyraz'ın "Siyasi Partiler Kanunu'na Muhalefet" suçlamasıyla karşı karşıya olduklarını aktardı.

Nas ve Poyraz'ın avukatı Gözde Fil, Nas ve Poyraz'ın savcılığa "bilgi sahibi" diye davet edildiklerini ancak savcılığa gittiklerinde statülerinin şüpheliye çevrildiğini ifade etti.

Saymaz, olaya ilişkin şu bilgileri aktardı:

Eski CHP İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas ve Kaftancıoğlu’nun danışmanı Can Poyraz, dün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda şüpheli sıfatıyla ifade verdi.

Avukatları Gözde Fil, iki CHP’linin bir gün önce ‘bilgi sahibi’ diye davet edildiklerini, ancak savcılığa gittiklerinde statülerinin şüpheliye çevrildiğini söyledi.

Suçlama, Siyasi Partiler Kanunu’na muhalefet.

Muhtemelen, partilerin kimden ve ne kadar bağış alabileceğini düzenleyen 66. maddeye aykırılık iddiasıyla işlem yapılacak. Suçlamayı ilk yönelten, AK Parti Afyon Milletvekili Ali Özkaya idi. Herhalde savcılar Özkaya’nın verdiği akılla işlem yapıyor. 

Avukat Fil, şunları söylüyor:

"Önceki gün dosyayı incelediğimde ‘bilgisine başvurulan’ deniliyordu. Dün şüpheli oldular. Siyasi talimatla işlem yapıldığını düşünüyoruz"

Yasadışı elde edilip sızdırılan güvenlik kamerası görüntüleri için bilirkişi raporu alındı.

Fil, "Görüntüler hukuka aykırı delil niteliğinde olduğu için yok sayılmalı" diyor. 

Savcılıkta Nas ve Poyraz’a "Bu paralar nasıl temin edildi? Kim tarafından getirildi?" soruları yöneltildi.

İki CHP’li "Bilmiyoruz. Biz parti gözetmeni olarak ofisteydik" dedi. 

Üçüncü şüpheli Fatih Keleş, bugün ifade verecek. 

Aynı sorular Keleş’e yöneltilecek.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 yıl önce yine bir yerel seçim öncesi patlak veren 17-25 Aralık soruşturmasında, kovuşturma yer olmadığına dair karar vermişti. 

O günlerde para sayma makinesi ile ayakkabı ve kravat kutusu görüntülerini, rüşvete ilişkin ses kayıtlarını "Yasadışı elde edildi" diyerek, delil saymamışlardı.

Eski Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın ayakkabı kutusu içinde istiflediği ve "Anamın adına imam hatip yaptıracaktım" diye açıkladığı rüşveti, Rıza Zarrab’ın kara parasını faiziyle iade eden savcılık, CHP’ye il binası almak için toplanan 15.5 milyonda kara para arıyor.

17-25 Aralık’ta kumpas kurulduğunu iddia edenler 10 yıl sonra İstanbul’u geri almak için kumpastan medet umuyor.

(Yazının tamamı)