"İşte F-16’larla birlikte gelecek bomba ve silahların tam listesi"

"İşte F-16’larla birlikte gelecek bomba ve silahların tam listesi"
Gazeteci Murat Yetkin, ABD tarafından yayınlanan Türkiye'nin 23 milyar dolar ödeyeceği F-16 ile birlikte gelecek silah, bomba ve diğer askeri malzemelerin listesini yazdı.Gazeteci- yazar Murat Yetkin, ABD tarafından yayınlanan Türkiye'nin...

Gazeteci Murat Yetkin, ABD tarafından yayınlanan Türkiye'nin 23 milyar dolar ödeyeceği F-16 ile birlikte gelecek silah, bomba ve diğer askeri malzemelerin listesini yazdı.

Gazeteci- yazar Murat Yetkin, ABD tarafından yayınlanan Türkiye'nin 23 milyar dolar ödeyeceği F-16 ile birlikte gelecek silah, bomba ve diğer askeri malzemenin listesini aktardı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Bir an önce oradan gelecek olan netice bizler için F-16’ların Türkiye’ye gönderilmesi sürecini ve bunun yanında tüm tamir, bakım bunlarla ilgili sürecin başlamasını inşallah sağlayacaktır.” sözlerine dikkat çeken Yetkin, "Cumhurbaşkanı bu cümlesiyle Ankara’da bir süredir fısıldanan ama şimdiye dek doğrulama imkânı olmayan bir iddiayı kısmen doğruluyordu. ABD’nin Türkiye’yi F-35 programından çıkarmasıyla paralel uygulamaya koyduğu fiili silah ambargosu nedeniyle Türkiye’nin elindeki aktif görünen 243 F-16’nın bazılarında yedek parça, tamir, bakım sorunu çıktığı, tam görev yapamadıkları anlamına geliyordu." diye yazdı.

Yetkin, yazısında şu ifadeleri kullandı: 

ABD’nin Savunma Güvenlik İşbirliği Dairesi (Defense Security Cooperation Agency) basın bültenine göre Biden yönetiminin yeni F-16’larla birlikte Türkiye’ye satışını ABD ulusal güvenliği bakımından uygun bulduğu silah, bomba ve diğer askeri malzeme şöyle:

– 40 yeni F-16 V (Viper) uçağı (32 adet C Blok, 8 adet D-Blok)

– Türkiye’nin elindeki 79 F-16’yı daha V-modeline yükseltecek güncelleştirme takımı ve 20 yedeği,

– 40’ı uçağa monte, 8’i yedek olmak üzere 48 F110-GE-129D motoru

– 149 AN/APG-83 (AESA) radarı

– 858 LAU-129 güdümlü füze atıcısı

– 952 geliştirilmiş orta menzilli havadan-havaya AIM-120C-8 (AMRAAM) füzesi

– 864 GBU-39/B havadan-yere (sığınak, yakıt deposu, vb hedeflerine özel) bomba

– 401 AIM-9X Block II Sidewinder füzesi

– 96 AGM-88B Yüksek Hızlı Anti-Radyasyon (HARM) füzesi

– 96 AGM-88E Gelişmiş Anti-radyasyon Güdümlü füze (AARGM)

– 40 uçağa monte, 4’ü yedek olmak üzere 44 M61 Vulcan uçak topu

Liste çok uzun. Çoğu hava elektroniği, görev bilgisayarları, bazıları gizlilik derecesinde bilgisayar yazılımları; meraklıları için daha çok şey ifade ediyor. Tam listeyi merak edenler bu bağlantıdan alabilir.

Yetkinreport.com adresinde yer alan yazının tamamını okumak için tıklayın.