İŞTEN ÇIKARTMADIK ÇIKARTMAYACAĞIZ

İŞTEN ÇIKARTMADIK ÇIKARTMAYACAĞIZ
Pandeminin başladığı, her şeyin durduğu Mart 2020’de, Skoda ve Toyota ‘kimseyi işten çıkartmayacağız” açıklamasıyla çalışanlarına güvence vermişti. 16 Nisan’da ise hükümet işten çıkarma yasağını yürürlüğe...

Pandeminin başladığı, her şeyin durduğu Mart 2020’de, Skoda ve Toyota ‘kimseyi işten çıkartmayacağız” açıklamasıyla çalışanlarına güvence vermişti. 16 Nisan’da ise hükümet işten çıkarma yasağını yürürlüğe soktu. Bu yasak 30 Haziran’da bitse bile otomotiv aynı kadro yoluna devam edecek.

MART 2020’de pandeminin Türkiye’de kendini göstermesiyle birlikte endişe süreci başlamış, ekonomide çarklar durma noktasına gelmişti. Herkes önce sağlığını düşünmesine rağmen, kapanmaların başlamasıyla iş kaybı korkusu da sarmıştı. O süreçte hükümet kısa çalışma ödeneğini devreye sokarken, ekonominin lokomotifi otomotiv sektöründe ise art arda istihdamın korunacağı, bu süreçte kimsenin işten çıkartılmayacağı açıklamaları gelmeye başladı.
SATIŞLAR DURSA DA GEÇERLİ
16 Nisan’da yürürlüğe giren işten çıkarma yasağı öncesinde Mart 2020’de Skoda’nın Türkiye distribütörü Yüce Auto ve Toyota’nın Türkiye temsilcisi ALJ Grubu pandemi sürecinde hiç kimseyi işten çıkartmayacaklarını duyurdu. Hatta Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “Sene sonuna kadar satışlarımız tamamen dursa dâhil her ay ücretlerini ödeyeceğiz” açıklamasıyla büyük övgü almıştı. Perakende tarafında olduğu gibi otomotiv sanayinde de üretimler durmasına ve aksamasına rağmen istihdam korundu. Şimdi bu sürecin üzerinden 15 ay geçti ve 30 Haziran’da kısa çalışma ödeneği ve büyük ihtimalle işten çıkarma yasağı son bulacak. İşte bu noktada birçok sektörde istihdam kayıplarının yaşanması bekleniyor. Yine bir tek otomotivden ‘istihdamı koruyacağız’ mesajları geliyor.
ŞİMDİ SÖYLEMEK KOLAY
Yüce Auto Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yüce, pandemi döneminin başladığı 2020 yılının mart ayında sektöre öncülük ederek aldıkları “hiçbir çalışanı işten çıkarmama” kararını aynen devam ettireceklerini belirtirken, Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt da, “Bu süreçte kimseyi işten çıkartmadık ve bundan sonrası için de küçülme planımız yok” dedi. Bozkurt şu yorumu da ekledi: “Pandemide işler iyi gittiği için şu an bunu söylemek kolay. Ama 24 Mart’ta çalışanlarımıza bu açıklamayı yaptığımızda her şey durmuştu. Birçok işletme, bayiler, personel çıkartıp, küçülme planı yapıyordu. Sonrasında şansımıza işler iyi gitti ve aldığımız bu karar bizi yormadı” dedi.