İsveç birinci Türkiye 95. sırada

İsveç birinci Türkiye 95. sırada
Nomad Capitalist isimli şirket, dünyanın en güçlü pasaportlarını araştırdı. Belirli kriterler koyarak ülkelerin bu kriterlerdeki pozisyonlarını inceleyen şirket, dünyanın en güçlü pasaportunun İsveç’e ait olduğunu açıkladı....

Nomad Capitalist isimli şirket, dünyanın en güçlü pasaportlarını araştırdı. Belirli kriterler koyarak ülkelerin bu kriterlerdeki pozisyonlarını inceleyen şirket, dünyanın en güçlü pasaportunun İsveç’e ait olduğunu açıkladı. 199 ülkenin yer aldığı sıralamada Türkiye ise 95. sırada yer aldı.
Araştırmada, ülkelerin belirli durumlarına göre puanlama yapıldı. Bir ülkenin pasaportuyla vizesiz seyahat yapılan ülke sayısı, bu puanlamanın yüzde 50’sini oluşturdu. Ülke vatandaşlarının vergilendirilmesi yüzde 20, ülkeyle ilgili genel algı yüzde 10, çifte vatandaşlık yüzde 10 ve ülkedeki kişisel özgürlüklerin puanlamaya katkısı ise yüzde 10 oldu.
TÜRKİYE’NİN PUANI 70.5
Şirket, Türkiye’nin pasaport gücünü de ortaya koydu. Buna göre Türkiye, listenin 95. sırasında yer alıyor. Vizesiz seyahat konusunda Türkiye’ye 111 puan veren şirket; vergilendirme konusunda 30, algı konusunda 20, çift vatandaşlık konusunda 50 ve özgürlükler konusunda da 20 puan verdi. Tüm bunlar bir araya geldiğinde ise Türkiye’nin nihai puanı 70.5 oldu.