İsveç’te değişim zamanı

İsveç’te değişim zamanı
İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, geçen pazar günü yapılan seçimlerde hükümetinin yenilgiye uğramasının ardından görevi bırakacağını açıkladı. Neo-Nazi hareketinden doğan bir siyasi parti olan İsveç Demokratları...

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, geçen pazar günü yapılan seçimlerde hükümetinin yenilgiye uğramasının ardından görevi bırakacağını açıkladı. Neo-Nazi hareketinden doğan bir siyasi parti olan İsveç Demokratları ülkede ikinci parti oldu.

Oyların yüzde 99’unun sayıldığı seçimlerde, Andersson’un merkez sol koalisyonu, sağ partilerden oluşan bloğa karşı 176’ya karşı 173 sandalye ile seçimleri kıl payı kaybetmiş görünüyor. Nihai sonuç, İsveç’te standart bir uygulama olan ikinci sayımın ardından teyit edilecek.

2015’te Avrupa’ya göç akınının yükselişe geçmesiyle ülkede göçmenlerle ilgili kaygılar artmış, SD’nin oyunda hızlı bir artış gözlemlenmişti. Seçimleri ikinci olarak tamamlayan aşırı sağ parti, 2018 seçimlerine kıyasla oyunu 3 puandan fazla yükseltti.

“Parlamentoda bir-iki sandalye avantajları var. Bu zayıf bir çoğunluk, ama yine de çoğunluk” ifadesini kullanan Andersson, dün resmen istifa edeceğini söyledi. İsveç’in ilk kadın başbakanı olan Andersson, geçen yıl göreve geldiğinde ilk gün istifa etmiş, kısa bir süre sonra görevine geri dönmüştü.

NEO-NAZİ HAREKETİNDEN DOĞDU
Bir zamanlar siyasi partiler tarafından dışlanan İsveç Demokratları Partisi’nin, oyların yaklaşık yüzde 20’sini kazanması İsveç siyaseti için önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor. 1980’lerin sonunda bir neo-Nazi hareketinden doğan parti, imajını düzeltmeye çalışırken yavaş yavaş güçlendi.

Parti, seçim kampanyasında, daha uzun hapis cezaları ve göçü kısıtlama yoluyla “İsveç’i yeniden güvenli hale getirme” vaadinde bulundu. Ancak partinin lideri Jimmie Akersson, dört partinin de tam desteğine sahip olmadığı için başbakan olamayacak.

ILIMLI PARTİ LİDERİ HÜKÜMETİ KURACAK
Onun yerine Ilımlı Parti lideri Ulf Kristersson hükümeti kurma çalışmalarına başlayacağını söyledi. Kristersson, önceki günkü açıklamasında, “İsveç’in tamamı ve tüm vatandaşları için yeni, istikrarlı ve güçlü bir hükümet kurmak üzere elimden geleni yapmaya hazırım” dedi.

Andersson’un Sosyal Demokratları 2014’ten beri İsveç’i yönetiyor ve 1930’lardan beri ülke siyasetine hükmediyordu.