İtalya atık suda virüs tespit etti

İtalya atık suda virüs tespit etti
İtalya’nın Milano ve Torino kentlerinde Aralık 2019 tarihinde toplanan atık su örneklerinde koronavirüs tespit edildi. İtalya Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün yürüttüğü çalışmada, Ekim 2019 ve Şubat 2020 tarihleri arasında...

İtalya’nın Milano ve Torino kentlerinde Aralık 2019 tarihinde toplanan atık su örneklerinde koronavirüs tespit edildi. İtalya Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün yürüttüğü çalışmada, Ekim 2019 ve Şubat 2020 tarihleri arasında toplanan 40 örnek incelendi ve Eylül 2018 ve Haziran 2019 arasında toplanan 24 atık su örneğiyle karşılaştırıldı.

18 ÖRNEKTE BULUNDU

Araştırmada, Milano ve Torino’dan Aralık 2019 tarihinde toplanan numunelerde SARS-CoV-2 virüsüne rastlandı. Milano, Torino ve Bolonya’dan Şubat 2020 tarihlerinde alınan örneklerde de koronavirüs tespit edildi. Ekim ve Kasım 2019 tarihlerinde alınan örneklerde ise virüse rastlanmadı. İtalyan Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün yürüttüğü çalışmanın liderlerinden Giuseppina La Rosa, “Bu araştırma, İtalya’da virüs dolaşımının başlangıcı anlamamıza yardımcı olabilir” dedi.

DAHA ÖNCE DOLAŞIMA GİRMİŞ OLABİLİR

Daha önce Hollanda, Fransa ve Avustralya’da da yürütülen araştırmalarda, koronavirüsün kanalizasyon suyunda tespit edildiği belirtilmiş, hastalığın seyrinin incelenmesi için atık suların harita görevi görebileceği aktarılmıştı. La Rosa, bu tarihlerde virüsün izlerine rastlanmasının, Çin’in 31 Aralık’ta yeni koronavirüsü duyurmasından önce Kovid-19’un dolaşıma girmiş olduğuna işaret ettiğini söyledi.