İtalya muhalefeti başkanlık sistemine karşı çıktı

İtalya muhalefeti başkanlık sistemine karşı çıktı
İtalya’da iktidara gelen sağ koalisyon hükümetinin vaat ettiği başkanlık sistemine geçiş planı muhalefetin toplu itirazıyla gündeme alındı.İtalya’da  Başbakan Giorgia Meloni, muhalefet liderleriyle yaptığı görüşmelerde...

İtalya’da iktidara gelen sağ koalisyon hükümetinin vaat ettiği başkanlık sistemine geçiş planı muhalefetin toplu itirazıyla gündeme alındı.

İtalya’da  Başbakan Giorgia Meloni, muhalefet liderleriyle yaptığı görüşmelerde Başkanlık Sistemi'ne geçiş ya da parlamentonun rolünün azaltılması fikrine yaygın direnişle karşılaştı.

Hükümetin Başkanlık Sistemi'ne geçiş de dahil bir dizi anayasa reformu önerisi, muhalefet partileriyle gün boyu yapılan görüşmelerle ele alındı.

BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre Başbakan Meloni ile ilk görüşmeyi yapan 5 Yıldız Hareketi lideri Giuseppe Conte, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada ‘’kapsayıcılık ve çatışmaların çözümü için çok faydalı olan parlamenter modelin zedelenmemesi’’ gerektiğini söyledi.

Conte, mevcut sistemde doğrudan seçilmeyen Cumhurbaşkanı’nın garantör rolünün ulusal uyum için kilit önemde olduğunu da vurguladı, bunun değiştirilmesine karşı çıktı.

Merkez soldaki Demokratik Parti’nin lideri Elly Schlein da, yetkileri artırılmış ve halk tarafından doğrudan seçilen bir cumhurbaşkanı projesine katılmadıklarını söyledi.