İYİ Parti ve CHP, ortak değişiklik önergesi verecek

İYİ Parti ve CHP, ortak değişiklik önergesi verecek
AKP ve MHP’nin birlikte Meclis’e sunduğu “başörtüsüne anayasal güvence” öngören anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerine TBMM Anayasa Komisyonu’nda başlandı. BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre...

AKP ve MHP’nin birlikte Meclis’e sunduğu “başörtüsüne anayasal güvence” öngören anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerine TBMM Anayasa Komisyonu’nda başlandı. BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre kapatma davasına tepki olarak HDP görüşmelere katılmadı. CHP ve İYİ Parti, teklif üzerinde hem 24, hem de 41. Madde üzerinde ortak önerge vermek ve oylamalarda ortak tutum alma konusunda uzlaştı. CHP ve İYİ Parti, “evlilik birliğinin ancak kadın ve erkeğin evlenmesiyle” kurulacağını” öngören 41. Madde’deki değişikliğe ise destek vermeyecek. İki partinin bu düzenlemenin metinden çıkarılmasını önereceği veya bu yönde önerge vereceği ifade ediliyor.

CHP ve İYİ Parti nasıl bir değişiklik istiyor?
Teklifte, anayasanın 24. Maddesinde yapılan değişiklikle, “temel hak ve hürriyetlerin kullanılması, kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanılması, hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamayacağı” öngörülüyor. Ayrıca “hiçbir kadının dini inancı sebebiyle başını örtmesi veya tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim öğrenim, çalışma, seçme, seçilme” gibi haklardan yoksun bırakılamayacağını öngörüyor.

CHP ve İYİ Parti’nin ortak önergesinde ise “dini inancı sebebiyle” ifadesinin çıkarılması ve bunun yerine “Hiçbir kadın, başını örtmesi de dahil olmak üzere tercih ettiği kıyafet” nedeniyle bu haklardan yoksun bırakılamayacağı hükmü ekleniyor. Teklifteki madde metninin son fıkrasının ise “Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda ise devlet, kadının başını örtmesini hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alır” şeklinde değiştirilmesi isteniyor.

Komisyondaki görüşmelerde teklif sahibi olarak söz alan AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, “Başörtüsü meselesini anlamak Türkiye’yi anlamaktır” dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay değişikliğin uzlaşmayla çıkarılması gerektiğini belirterek “Baş açmakla din, kapatmakla da laiklik elden gitmez” dedi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, anayasal güvencenin “başını örten ve örtmeyen” tüm kadınlar için sağlanması gerektiğini vurguladı.