İYİ Parti'de istifa dalgası: Seçimden bu yana kimler istifa etti?

İYİ Parti'de istifa dalgası: Seçimden bu yana kimler istifa etti?
İYİ Parti'de istifa dalgası sürüyor. Son olarak İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ece Güner İYİ Parti'den istifa etti. 14 Mayıs seçimlerinden itibaren partideki istifa dalgası artarak devam ediyor. İşte isim isim İYİ Parti'deki...

İYİ Parti'de istifa dalgası sürüyor. Son olarak İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ece Güner İYİ Parti'den istifa etti. 14 Mayıs seçimlerinden itibaren partideki istifa dalgası artarak devam ediyor. İşte isim isim İYİ Parti'deki kan kaybı...

Gazete Pencere Haber Merkezi

İYİ Parti'de genel seçimlerden bu yana aralarında kurucu üyelerin ve milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda kişi partiden istifa etti. Partinin yerel seçimlere ittifaksız şekilde girme kararını alması, tartışmaları daha da büyüttü. Son olarak İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ece Güner de partinin Ankara ve İstanbul'da yerel seçimlerde işbirliğini kabul etmemesi nedeniyle istifa etti. CHP ile işbirliğini savunan isimler arasında yer alan İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Ahmet Zeki Üçok, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafından görevden alındı.

İYİ Parti'de istifa eden son isim ise geçtiğimiz günlerde Şeyh Sait'i savunan açıklamalar yaptığı için disipline sevk edilen Salim Ensarioğlu oldu. İstanbul Milletvekili Ensarioğlu, İYİ Parti'den istifa ettiğini duyurdu.

İYİ Parti'de, 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri'nden beri aralarında kurucu üyeler ve milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda isim istifa etti.

İşte o isimler ve gerekçeleri

İYİ Parti'de 28 Mayıs'ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından kimler istifa etti?

6 Haziran'da eski İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Kurucu Sekreter Aytun Çıray 6 Haziran'da partisinden "Kurucu Genel Sekreteri olarak yola çıktığım ve birçok görevde bulunduğum İYİ Parti’den istifa ediyorum" sözleriyle istifa etti. Genel seçimler öncesi İzmir'de yapılan temayül yoklaması için "uyduruk" ifadelerini kullanan Çıray, İYİ Parti Genel Başkanı Akşener'i "Bu usulsüzlüğü görmezden gelseydin, diyorsanız.. Bugün buna göz yumanın yarın yönetimde AKP'den farklı olmaz" demişti.

İYİ Parti kurucularından eski Devlet Bakanı Ahat Andican 12 Haziran'da "“Ne yazık ki bugün geldiğimiz noktada İYİ Parti Yönetimi ile siyasal ve yapısal açıdan uyumlu bir çalışma yürütme imkanı kalmamış durumdadır” sözleriyle istifa etti.

İYİ Parti kurucu üyesi ve İBB Belediye Meclis üyesi Taylan Yıldız 21 Haziran'da "İYİ Parti’nin seçimlerde aldığı sonuç felaket bir başarısızlık" açıklamasıyla istifa etti.

İYİ Parti kurucusu ve eski Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin 25 Eylül'de "Muhalefet bugünlerde büyük kargaşa içinde, ben bunu kendi adıma körüklemek istemiyorum. İstifamın nedenleri hakkında gerekirse gelecekte kapsamlı bir açıklama yaparım" diyerek istifa etti.

İYİ Parti eski Antalya Milletvekili Hasan Subaşı da 9 Ekim'de istifa etti. Subaşı istifa gerekçesini açıklamadı.

İYİ Parti Kurucular Kurulu üyesi ve Ankara İl Başkanı Faruk Köylüoğlu da 9 Ekim'de "Kaybetmek ve kaybettirmek üzerine gidilen bir seçim stratejisi doğru değil” sözleriyle partisinden istifa etti. Köylüoğlu, partisinin yerel seçimlerdeki tutumuna ilişkin rahatsızlığı nedeniyle istifa eden ilk isim oldu.

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu da 2 Kasım'da istifa ederek AKP'ye geçti. Nebi Hatipoğlu, yerel seçimlerde AKP ve MHP ile ittifak yapılması gerektiğini dile getirip, CHP'den Eskişehir'de destek görmediklerini öne sürmüştü.

İYİ Parti Sakarya İl Yönetim Kurulu ise toplu halde 9 Kasım'da partiden istifa etti. Sakarya İl Yönetim Kurulunun istifasında Ümit Dikbayır ile parti arasındaki gerilim olduğu öne sürüldü.

10 Kasım'a gelindiğinde ise İYİ Parti Kurucusu, eski İYİ Parti Ankara Milletvekili ve eski Merkez Bakası Başkanı Durmuş Yılmaz istifasını "Bütün hayallerim yıkıldı" sözleriyle duyurdu.

Yılmaz'ın ardından aynı gün 10 Kasım'da İYİ Parti Genel İdare Kurulu üyesi Bahadır Erdem de istifa etti. Erdem, partinin tüm illerde aday çıkarma stratejisini yanlış bulduğunu istifasına gerekçe olarak göstermişti.

14 Mayıs Milletvekili Genel Seçimlerinde İYİ Parti'den Antalya Milletvekili adayı gösterilen Mesut Yılmaz da partisinden istifa etmişti. Yılmaz istifasını "Bugün itibarı ile gördüğüm lüzum üzerine ⁦İYİ Parti⁩ üyeliğinden istifa etmiş bulunuyorum. Hayırlara vesile olsun" sözleriyle duyurmuştu.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Adnan Beker ise 16 Kasım'da "İYİ Parti çatısı altında artık Ankaralı hemşehrilerim ve Yüce Türk Milleti’ne daha fazla katkı sağlayamayacağımı düşündüğümden, bugün itibariyle İYİ Parti’den istifa ediyorum" sözleriyle istifasını duyurmuştu.

17 Kasım'da İYİ Parti Sağlık Politikaları Başkan Yardımcısı Aylin Anıl Aslan, partinin yerel seçimlere tek başına girme kararı gerekçesiyle istifa etmişti. Aslan istifasını "Bu karar ve son dönemde yapılan açıklamaların belediye seçimlerinde de AK Parti ve Cumhur ittifakını destekler ve mevcut iktidarı güçlendirir nitelikte olması sebebiyle görevimden ve parti üyeliğimden istifa ediyorum" diyerek kamuoyu ile paylaşmıştı.

20 Kasım'da ise İYİ Parti Disiplin Kurulu üyesi Çağdaş Çelik, partisine ağır sözler söyleyerek ayrıldığını açıklamıştı. Çelik istifasını "İyi Parti siyasi bir parti olmaktan çok Akşener’i sevenler derneği halini almıştır" sözleriyle duyurmuştu.

5 Aralık'ta İYİ Parti İstanbul Medya Başkanı Aslı Duru istifa ettiğini sosyal medya hesabından paylaşmıştı.

İYİ Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır ise 5 Aralık tarihinde partiden ihraç edildi. Dikbayır 22 Kasım'da kesin ihraç talebiyle disipline sevk edilmişti. Dikbayır'ın, İYİ Parti Genel Başkanı Akşener ve ailesinin banka hesaplarını incelettiği ve belediyelerle parasal ilişkiler kurduğu iddia edilmişti. Dikbayır da bu iddialar üzerinde kendisi hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle TBMM Başkanlığı'na başvuruda bulunmuştu.

İYİ Parti Kurucular Kurulu üyesi ve İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu da 6 Aralık'ta istifa etmişti. Yanıkömeroğlu istifasında "Kuruluş amaç ve ilkelerimizden bir süredir uzaklaşmış olmanın üzüntüsü içerisindeyim" demişti.

İYİ Parti Niğde İl Başkanı İbrahim Uzun ve Niğde Merkez İlçe Başkanı Selçuk Demir de partilerinden 8 Aralık'ta istifa etti.

İBB İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan'ın ise genel merkez tarafından görevinden istifası istenmişti. 12 Aralık'ta grup başkanvekilliği görevinden istifa eden Özkan, İYİ Partili meclis üyeleri tarafından bir kez daha grup başkanvekilliğine seçilmişti. İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı, 14 Aralık'ta Özkan'ı grup başkanvekilliğine seçen üyeleri kesin ihraç istemiyle disipline sevk etti. İstifası istenen Özkan, yerel seçimlerde CHP ile ittifak yapılmasını savunan isimler arasında yer alıyordu.