İzmirli Langlois anısına ödül

İzmirli Langlois anısına ödül
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “İzmir Uluslararası Akdeniz Sinemaları Buluşması”nın ödül töreni önceki akşam Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapıldı.Fransız Sinemateki’nin...

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “İzmir Uluslararası Akdeniz Sinemaları Buluşması”nın ödül töreni önceki akşam Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapıldı.

Fransız Sinemateki’nin kurucusu İzmirli Henri Langlois adına konulan MEDCINE İZMİR Langlois ödülü, festivalde “Çatıların Çocuğu” ve “Zizou ve Arap Baharı” filmleri gösterilen Tunuslu yazar ve yönetmen Férid Boughedir’e verildi. Ödülü, bu yıl anısına özel bir bölüm ayrılan Erden Kıral’ın “Gece” filmindeki oyuncusu Vildan Atasever sundu.

Férid Boughedir, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve festival yönetmeni Vecdi Sayar’a teşekkür ederek şunları söyledi:
“Henri Langlois’yı babam olarak kabul ediyorum. Paris’in bir banliyösünde yaşadığım gençlik yıllarımda, her hafta sonu trene atlayıp Paris’e, Fransız Sinemateki’ne giderdim. Langlois yaşamı boyunca sinemanın belleğini korumak için mücadele verdi. Beni sinema tarihine, özellikle Arap Sineması tarihine ilişkin kitap ve belgesellere yönelten Langlois olmuştur. ‘Arap Sineması’na ilişkin belgeselim ‘Cannes Klasikleri’ bölümünde sinemanın ustaları arasında yer aldığında, kendimi yaşlı hissetmiştim, çünkü bu bölümde filmleri gösterilen ustaların hepsi ölmüştü. İzmir’in bana verdiği bu önemli ödül kendimi yeniden genç hissetmemi sağladı.”