Kabus gibi: Hatay iki kez sallandı

Kabus gibi: Hatay iki kez sallandı
Kahramanmaraş depremlerin vurduğu 11 ilde enkaz kaldırma çalışmaları sürerken Hatay’ın Defne ilçesinde dün akşam saat 20.04’te 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD’ın verilerine göre, saat 20.07’de de Samandağ’da...

Kahramanmaraş depremlerin vurduğu 11 ilde enkaz kaldırma çalışmaları sürerken Hatay’ın Defne ilçesinde dün akşam saat 20.04’te 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD’ın verilerine göre, saat 20.07’de de Samandağ’da 5.8 büyüklüğünde artçı sarsıntı oldu. Bölgede büyük panik yaşanırken zaten ağır hasar alan bazı binalar yıkıldı, enkaz altında kalanların olduğu açıklandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 213 kişinin hastanelere sevk edildiğini duyurdu. Soylu, depremde 3 enkazda arama kurtarma çalışması yapıldığını da kaydetti.

SİNİR KRİZİ GEÇİRENLER OLDU
Çevre illerden de hissedilen depremin ardından vatandaşlar büyük korku yaşadı. Sinir krizi geçiren bazı vatandaşlara ambulanslarla müdahale edildi. Bazı depremzedelerin ise kaldırım kenarlarına oturup, ağladığı görüldü.



HASTANELER BOŞALTILDI
Depremin ardından İskenderun Devlet Hastanesi ve Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi tahliye edildi. Durumu iyi olan hastalar, personelin yönlendirmesiyle hastane bahçesine çıkartılırken, durumu ağır olan hastalar refakatçileri ve hastane çalışanlarının yardımıyla binadan çıkartıldı. Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastalar ambulanslarla sahra hastanelerine taşındı. Hastanenin acil servis hizmetleri de bahçeye kurulan sahra hastanesinde verilmeye başlandı.

VALİLİK BİNASINDA HASAR, EĞİTİME ARA
Depremde Hatay Valilik binasının büyük hasar aldığı belirtildi.

Mersin Valiliği’nden yapılan açıklamada eğitime bir gün ara verildiği duyuruldu. Açıklamada ayrıca “Kamu kurumlarında çalışan hamile ve engelli personelimiz ile 10 yaş ve daha küçük yaşta çocuk sahibi olan kadın personelimiz idari izinli sayılacaktır” denildi.

SAVAŞ: EVİ SAĞLAM DİYE GİRENLER VAR
Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Samandağı, Antakya, Defne ve Altınözü’nde bazı binaların yıkıldığını ve enkaz altında kalanların olduğuna dair ihbarlar aldıklarını söyledi. Savaş şöyle konuştu: “Bir kısım insen evi sağlam diye evine girmiş. Bir kısım insan da evini taşıtmak istemiş. Genellikle yıkım ağır ve orta hasarlı binalarda gibi duruyor. Antakya’da 90’larda yapılmış bir köprümüz de yıkıldı. Antakya’da şu an trafik var herkes bölgeyi terk etmeye çalışıyor.”



ERYILMAZ: HER TARAF ZİFİRİ KARANLIK
Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz da “Depremle birlikte elektrikler kesildi. İnsanlar araçlarıyla güvenli kentlere kaçmaya çalışıyor. Ağır hasarlı ve orta hasarlı binalarımız yıkıldı. Bazı vatandaşların binalarından atladıkları yönünde geçen bilgiler var. Her taraf zifiri karanlık olduğu için binalarda insan olup olmadığını teyit etmedik. Çadır sorunumuz hala çözülmedi. Çok acil bir şekilde barınma sorununa çözüm bulmalarını istiyorum” diye konuştu.

GÜZEL: BİTTİK BİZ
Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel depremin ardından yaptığı açıklamada “Maraş depreminin 3 katı hissettik. Bittik biz. Benim 5 personelim vefat etti. Zor durumdayız. Anlayın artık” dedi. Güzel şunları söyledi: “Daha önceki depremden daha büyük sarsıntı hissettik. Psikolojimiz iyi değil. Bittik yani biz daha ne diyeyim. Çadır yardımı istiyoruz. Bir saat oldu her yer karanlık insanlar çığlık çığlığa. Belediyemizin 450 personeli vardı şimdi 20 personelimiz var. 430’u depremzede. Yardım istiyoruz. 166 bin 450 nüfusumuz var. Nüfusun yarısı ilçeyi terk etti.”



FUAT OKTAY: HASARLI BİNALARA GİRMEYİN
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, deprem bölgesindeki vatandaşlara seslenerek “Vatandaşlarımıza tekrar hasarlı binalara girmemelerini özellikle gerek eşya almak için, gerek kontrol etmek için özellikle hasarlı binalarını girmemeleri konusunda rica ediyoruz. Kendi sağlığınızı sevenlerinizi düşünün milletimizi düşünün” diye konuştu.

SURİYE’DE YARALILAR VAR
Deprem Suriye, Ürdün, Irak, Filistin, İsrail, Lübnan ve Mısır’da da hissedildi. Büyük panik yaşanan birçok kentte halk sokağa döküldü. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) en az 42 kişinin yaralandığını açıkladı.

AFAD’DAN TSUNAMİ UYARISI
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremin ardından yaptığı paylaşımda, “Vatandaşlarımızın, deniz seviyesinde 50 santimetreye kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla sahil şeridinden uzak durmaları önem arz etmektedir” uyarısı yapıldı. Daha sonra açıklamasını güncelleyen AFAD, uyarıyı kaldırdı. AFAD’ın uyarısı sonrasında sosyal medyada Hatay’da, deniz kenarına kurulan çadırkente ilişkin öngörüsüzlük tartışma konusu oldu.