Kaçak ocak işletmecileri 'infazımız yanar' diyerek Afgan madenciyi yakmış; ocak sahibi MHP belde başkanı çıktı!

Kaçak ocak işletmecileri 'infazımız yanar' diyerek Afgan madenciyi yakmış; ocak sahibi MHP belde başkanı çıktı!
Zonguldak'ta Afgan maden işçisinin yakılarak öldürülmesiyle ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Kaçak ocak sahipleri, "ortaya çıkarsa infazımız yanar" düşüncesiyle Nourtani'yi yakarak ortadan kaldırmaya çalışmış. Vezir...

Zonguldak'ta Afgan maden işçisinin yakılarak öldürülmesiyle ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Kaçak ocak sahipleri, "ortaya çıkarsa infazımız yanar" düşüncesiyle Nourtani'yi yakarak ortadan kaldırmaya çalışmış. Vezir Mohammad Nurtani'nin cinayet zanlıları ifadelerinde, Nurtani'yi hastaneye götürmek yerine darp ederek öldürdüklerini, ardından da yaktıklarını söyledikleri ortaya çıktı.Ocak sahibinin ise MHP belde başkanı olduğu belirtiliyor.

Afganistan uyruklu 50 yaşındaki Mohammad Nourtani'nin Zonguldak'ta ormanda yanmış cesedinin bulunduğu ve çalıştığı kaçak maden ocağının sahiplerinin de aralarında bulunduğu altı kişinin gözaltına alındığı olaya ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı.

10 Kasım günü, Kırat Mahallesi Koca Osman Sokak'ta yürüyenler, ormanda yanmış cesedi fark edip, ihbarda bulundu.

Bunun üzerine bölgeye jandarma, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ekipler bölgede delil niteliği taşıyan unsurları topladı, toprak zemindeki ayak izlerini de inceleyip, kalıbını çıkardı.

Benzin dökülerek yakıldığı belirlenen ceset, otopsi için Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Cesedin, kaçak olarak işletilen maden ocağında çalışan 3 çocuk babası Afganistan uyruklu Vezir Mohammad Nourtani’ye ait olduğunu belirledi.

Otopside Nourtani’nin 9 Kasım’da öldüğü tespit edilirken, ailesinin 10 Kasım sabahı kayıp başvurusunda bulunduğu öğrenildi. Nourtani, dün gözyaşları arasında toprağa verildi.

Altı kişi gözaltına alındı

Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, soruşturma kapsamında Nourtani’nin çalıştığı kaçak maden ocağına gidip burada, işçiler ve ocağın sahipleriyle görüştü.

Jandarma, görgü tanıklarının ifadelerinden Nourtani’nin kaçak ocakta fenalaşarak bilincini kaybettiğini öğrendi. Soruşturma kapsamında kaçak maden ocağı sahipleri ve çalışanlarının aralarında bulunduğu altı şüpheli gözaltına alındı.

Şüphelilerin ifadelerinden, daha önce başka bir suçtan ceza aldıkları ve hükmün açıklanmasının geri bırakıldığı öğrenilen Hakan K. ve Enver G. isimli maden ocağı sahiplerinin, ‘Ortaya çıkarsa infazımız yanar’ düşüncesiyle Nourtani’nin bedenini yok etmeye karar verdikleri ortaya çıktı. Nourtani bu sebeple hastaneye götürülmedi.

Benzin istasyonuna gidip 5 litre benzin aldılar

İfadelere göre şüpheliler, Vezir Mohammad Nourtani’yi yakmaya karar verdi. Bu sırada içlerinden biri “Yapmayın, etmeyin. Öyle şey olur mu?” diyerek yanlarından ayrıldı. Şüphelilerin Gelik beldesinde bir akaryakıt istasyonundan bidonla 5 litre benzin aldıkları kamera kayıtlarından tespit edildi. Nourtani, daha sonra bir araçla Kırat Mahallesi’ndeki ormana götürülüp burada benzin dökülerek yakıldı.

Adli tıp raporu bekleniyor

Nourtani'nin yakıldığında ölü mü yoksa sağ mı olduğu Adli Tıp Kurumu'ndan gelecek olan raporun sonucuna göre belli olacak. Ayrıca Vezir Mohammad Nourtani’nin maden ocağında kaza kaynaklı mı yoksa sağlık sorunu sebebiyle mi fenalaştığı da raporun sonucuna göre ortaya çıkacak.

O ocak 4 gün önce kapatılmış

Bu arada, Nourtani’nin çalıştığı kaçak ocağın 6 Kasım’da jandarma tarafından tespit edilerek Türkiye Taşkömürü Kurumu mühendislerince patlayıcı kullanılarak kullanılamaz hale getirildiği ortaya çıktı. Kaçak ocağın kullanıma kapatıldıktan sonra, başka bir giriş açılarak tekrar faal hale getirildiği belirlendi. Olayın ardından ocak yeniden kapatıldı.

'Kaçak maden ortaya çıkmasın diye yaralı işçiyi darp ederek öldürdükten sonra yaktılar' iddiası

Gözaltındaki altı kişinin jandarmadaki sorgularısürerken, Mohammed Nortan’ın ölümüyle ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. Detaylar Gazete Duvar’dan Mustafa Özdemir’in haberinde geniş yer aldı.

Gazete Duvar’ın ulaştığı bilgilere göre, gözaltındakilerden Serkan Kayabaş, üç çocuk babası Vezir Mohammed Nortan’ı yerde yatarken gördüğünü ve hemen ocak sahipleri Enver Gideroğlu ve Hakan Kornoş’a haber verdiğini söyledi.

Derin nefes aldığını gördüğü işçiye bir arkadaşının kalp masajı yaptığını söyleyen Kayabaş, baygın haldeki işçiyi bir vagonun üstüne koyarak hava alması için dışarı çıkardıklarını ifade etti.

O esnada ocak ağzına Mercedes marka aracı ve bir arkadaşı ile birlikte gelen maden sahibi Hakan Kornoş’un kaçak çalıştırdıkları ocağın deşifre olmaması için Vezir Mohammed Nortan’ı önce hastaneye götürmek istemediğini, ancak kendilerinin ısrarı sonucu buna razı olduğunu da ileri süren Kayabaş, Nortan’ı bir battaniye içinde Kornoş'un aracının bagajına koyduklarını anlattı.

Elbiselerini sobaya atıp yakmışlar

Ocak sahiplerinin kimseye bir şey söylememeleri hususunda kendilerine sıkı tembihte bulunduğunu söyleyen Kayabaş, ifadesinde, yine patronları Kornoş’un talimatıyla Nortan'ın tüm elbiselerini sobaya atarak yaktıklarını da dile getirdi.

Kameraların açısını da değiştirmişler

Yine ocak sahibinin talimatıyla madenin etrafında bulunan kameraların açısını değiştirdiklerini de itiraf eden Kayabaş, Kornoş’un olan bitenle ilgili bir yerde tek kelime dahi konuşmaları halinde “Sizi bulur vururum” şeklinde tehditler savurarak olay yerinden ayrıldığını da söyledi.

Diğer taraftan jandarma kaynaklarından edinilen bilgiye göre, yapılan tespitte, Nortan'ın beline kadar yanık olduğu, yüzünde darp izi bulunduğu, ağzından kan geldiği, vücudunun çeşitli yerlerinde kırıklar olduğu tespit edildi. Jandarma kaynaklarından edinilen bilgiye göre cinayet zanlıları ifadelerinde baygın haldeki Afgan madenciyi darp ederek öldürdüklerini ve sonra da yaktıklarını söyledi.

Ocak Sahibi Hakan Körnöş'ün MHP belde başkanı olduğu ortaya çıktı

Öte yandan ocak sahibi Hakan Kornoş’un MHP Gelik Belde Başkanı olduğu bilgisine de ulaşıldı. Gazete Duvar’ın ulaştığı diğer bilgiye göre, Kornoş’un babası da yaklaşık 30 yıl önce, kaçak ocak çalıştırdığı sırada jandarmadan kaçarken 'dur' ihtarına uymayarak açılan ateş sonucunda yaşamını yitirdi.