Kadın kütüphaneci yine sürgünde

Kadın kütüphaneci yine sürgünde
Taliban Kâbil’i ele geçirerek yeniden iktidara geldiğinde sıradan bir kütüphaneciyken direnişin önde gelen isimlerinden biri haline gelen Wahida Amiri, nasıl gözaltına alındığını ve bırakıldığında neden ülkesini terk...

Taliban Kâbil’i ele geçirerek yeniden iktidara geldiğinde sıradan bir kütüphaneciyken direnişin önde gelen isimlerinden biri haline gelen Wahida Amiri, nasıl gözaltına alındığını ve bırakıldığında neden ülkesini terk etmeye karar verdiğini anlattı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Wahida Amiri, geçen yıl Ağustos ayında Taliban Kâbil’i ele geçirerek yeniden iktidara geldiğinde sıradan bir kütüphaneciydi. Fakat Taliban kadınların kazanılmış haklarını birer birer ellerinden almaya başladığında onlara karşı direnişin önde gelen isimlerinden biri haline geldi.

Amiri, BBC’den Sodaba Haidare’ye nasıl gözaltına alındığını ve bırakıldığında neden ülkesini terk etmeye karar verdiğini anlattı:

PAKİSTAN’A GÖÇTÜK VE DÖNDÜK
“Okula başladığım 1996 yılında Taliban Afganistan’daki ilk hakimiyetini kurdu. İlk icraatlarından biri kızların okula gitmesini yasaklamak oldu.
Akrabalarımızın hepsi Pencşir vadisine kaçtılar, biz de Pakistan’a göçtük. 11 Eylül 2001 yaşandı. Televizyonda ikiz kulelerin çöküşünü izledim. Bu olayın bizim gibi sıradan Afganların hayatını ne kadar değiştireceğini daha sonra gördük. Çok geçmeden Taliban yenilgiye uğradı ve biz Pakistan’dan ayrılıp ülkemize döndük.

19 GÜN GÖZALTINDA TUTULDUK
2022’nin Şubat ayında bir gün başka kadınlarla birlikte gizlendiğim ev Taliban tarafından basıldı. Kamyonlarla İçişleri Bakanlığı’na götürüldük ve 19 gün orada tutulduk.

YİNE SÜRGÜN
Her şeyimi kaybetmiştim. İnsanlar kadın başına böyle işlere giriştiğim için beni kınıyordu. İşimi, özgürlüğümü yitirmiştim. Bir gün başka bir kadın protestocu ile isim vermeden yapılan söyleşiyi okudum. Taliban’ın gözaltındayken bizi dövdüğünü söylüyordu. Oysa dövmemişlerdi. Ailem, bu söyleşiden sonra Taliban’ın öfkeyle yeniden tutuklamalara girişeceğinden korkarak kaçmamı istedi. Küçük bir valize birkaç giysi ve “Kendine Ait Bir Oda” gibi sevdiğim kitapları koydum ve ana vatanıma veda ettim.”