Kadınlar: Daha ne kadar kaçacağız

Kadınlar: Daha ne kadar kaçacağız
Afganistan’da Taliban’dan kaçan binlerce kadın ve çocuğun Kabil’de parklarda yatıyor. The Guardian gazetesine konuşan kadınlar, bitmek bilmeyen savaş karşısındaki çaresizliklerini, “Daha ne kadar kaçacağız?” sorusuyla...

Afganistan’da Taliban’dan kaçan binlerce kadın ve çocuğun Kabil’de parklarda yatıyor. The Guardian gazetesine konuşan kadınlar, bitmek bilmeyen savaş karşısındaki çaresizliklerini, “Daha ne kadar kaçacağız?” sorusuyla ortaya koyuyorlar.
ABD’nin 20 yıllık işgaline son verme kararı aldığı Afganistan’da, Taliban’ın ilerleyişiyle birlikte ülke içindeki savaş kızışırken, bir yandan da büyük bir insani kriz yaşanıyor. Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu’nun verilerine göre, son aylarda ülke içinde yaklaşık 1 milyon Afgan yerinden oldu. Afganistan Mülteciler Bakanlığı ise bu kişilerin yaklaşık yüzde 70’inin kadın ve çocuklar olduğunu tahmin ediyor. 
The Guardian gazetesi, Taliban’dan kaçmak için evlerini terk etmek zorunda kalan kadınlarla konuştu. Kabil’deki evini yerinden olan kadınlara açan 60 yaşındaki Rahima, “Ben hayatımda barış görmedim ve şimdi, kızlarımın da barışın ne olduğunu hiçbir zaman görmemesinden endişeliyim” dedi.
BÜTÜN HAYATIM BİRKAÇ TORBANIN İÇİNDE
Şükriye Gafuri ise Kandahar’daki evini Taliban’dan kaçmak için terk ederek Herat’a gitmiş. Eşi ağır astım hastası olduğu için evi eskiden kendisinin geçindirdiğini anlatan Gafuri, “Çok şeyimiz yoktu ama en azından başımızın üzerinde bir çatı vardı. Şimdi bütün hayatım, bu birkaç torbanın içinde. Savaştan, kaçmaktan, hiçbir zaman güvende hissetmemekten yoruldum. Daha ne kadar kaçmamız gerekecek?” diye yanıtı olmayan bir soru soruyor.