Kadınlar tehdit altında

Kadınlar tehdit altında
Afganistan’da katı şeriat kurallarını benimseyen Taliban’ın yönetimi ele geçirmesi, kadın haklarında gerileme endişesine yol açtı. Taliban’dan yapılan açıklamalarda kadınların çarşaf giymesinin mecburi olacağı ancak...

Afganistan’da katı şeriat kurallarını benimseyen Taliban’ın yönetimi ele geçirmesi, kadın haklarında gerileme endişesine yol açtı. Taliban’dan yapılan açıklamalarda kadınların çarşaf giymesinin mecburi olacağı ancak eğitim alma ve çalışma haklarının korunacağı vurgulansa da, çok sayıda kadın geleceklerinin nasıl şekilleneceği konusunda kaygı duyuyor.
Kadın hakları aktivisti, eski milletvekili ve Taliban ile barış müzakerelerinde Afganistan hükümetinin heyetinde görev yapmış olan Fawzia Koofi, kadınların ‘ihanete uğramış’ hissettiklerini söyledi. “Afganistan’daki kadınlar, ülkenin en fazla risk altında bulunan nüfusu” diyen Koofi, Taliban’ın kontrolü ele geçirdiği kentlerde serbest bırakılan suçluların da tehdit unsuru olduğunu belirtti. Koofi, “Afganistan’daki kadınların geleceği karanlık görünüyor” ifadelerini kullandı. 
MALALA: KADINLAR VE AZINLIKLAR İÇİN ENDİŞELİYİM
Nobel Barış Ödülü sahibi insan hakları aktivisti Malala Yusufzay, Kabil’in Taliban kontrolüne geçmesinden saatler sonra yaptığı Twitter paylaşımında kadınlar, azınlıklar ve insan hakları savunucuları için endişe duyduğunu dile getirdi.
Başkentin düşmesiyle endişeleri daha da artan Kabil’deki Sardar-e-Kabuli Kız Lisesi müdürü Nasreen Sultani ise “Kız çocuklarını gördüğümde gerçekten üzülüyorum. Denedik ama bu sefil durumdan kurtulamadık” ifadelerini kullandı
ABD merkezli yayın kuruluşu Politico’ya mektup yazan bir kadın gazeteci de Taliban’ın Kabil’i ele geçirmesinin ardından ABD tarafından ‘ihanete uğramış’ hissettiğini söyledi. Mektupta, “Birçok vaat ve güvence verildi.
Ebe Nooria Haya, iş için düzenli olarak erkek doktorlarla toplantılar ve görüşmeler yapıyordu. Fakat son zamanlarda 29 yaşındaki kadın, erkek ve kadın personel arasındaki toplantıların yasak olduğunu öğrendi. “Taliban bölgenin kontrolünü ele geçirdiğinde onlara verdiği ilk emirdi” diyor.