Kafkaslarda savaş hali

Kafkaslarda savaş hali
Azerbaycan ile Ermenistan arasında tartışmalı Dağlık Karabağ sınırında sabahın erken saatlerinde çatışma çıktı. BBC Türkçe servisi, her iki taraftan yetkililere dayanarak aralarında sivillerin de olduğu 23 kişinin öldüğünü...

Azerbaycan ile Ermenistan arasında tartışmalı Dağlık Karabağ sınırında sabahın erken saatlerinde çatışma çıktı. BBC Türkçe servisi, her iki taraftan yetkililere dayanarak aralarında sivillerin de olduğu 23 kişinin öldüğünü açıkladı.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında tartışmalı Dağlık Karabağ sınırında sabahın erken saatlerinde çatışma çıktı. BBC Türkçe servisi, her iki taraftan yetkililere dayanarak aralarında sivillerin de olduğu 23 kişinin öldüğünü açıkladı.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı sabah erken saatlerde bir açıklama yaparak, Ermenistan ordusunun Dağlık Karabağ sınırındaki cephe hattı boyunca, Azerbaycan mevzilerine ve sivil yerleşimlere büyük çaplı silahlar, top ve havanlarla ateş açtığını duyurdu.
Açıklamada, Gapanlı, Çıraklı, Orta Garvand, Alhanlı, Şükürbeyli ve Çocuk Mercanlı köylerine yönelik yoğun bombardımanı sonucu sivillerden ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. Bu bölgelerde sivil altyapının da ciddi şekilde hasar gördüğü aktarıldı. Bölgedeki Anadolu Ajansı ekibi, sınırdaki bir köyün yakınlarına yapılan havan saldırısının görüntülerini yayınladı.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de, Ermenistan’ın saldırısı sonucu şehit ve yararlılar olduğunu ve saldırıya anında karşılık verildiğini sosyal medyadan duyururken, acil toplanan Azerbaycan Meclisi, ülke çapında seferberlik ve 24 saatlik ‘savaş hali’ kararı alındığını, sınır bölgesinde de sıkıyönetim uygulanacağını açıkladı.
Daha sonra başkent Bakü’nün de aralarında bulunduğu 6 şehir ile 16 bölgede yerel saatle 21.00-06.00 arası sokağa çıkma yasağı ilan edildiği açıklandı.
Azerbaycan Başsavcılığı, Ermenistan ordusunun saldırısında Kaşaltı köyündeki bir eve top mermisi isabet etmesi sonucu aynı aileden 5 kişinin hayatını kaybettiğini duyururken, Azerbaycan Savunma Bakanlığı da akşam saatlerinde Ermenistan ordusunun savunma hattının kırıldığını ve 7 köyün kontrol altına alındığını açıkladı.
Açıklamada Azerbaycan ordusunun Murovdağ’ının zirvesini ele geçirerek Ermenistan’ın işgal altındaki Karabağ’la ulaşımını sağlayan Vardeniz-Ağdere otoyolunun kontrol altına alındığı duyuruldu.
Çatışmada ilk ateşi Azerbaycan’ın açtığını öne süren Ermenistan, karşı saldırıda iki Azeri helikopteri, üç insansız hava aracı ile üç tankın yok edildiğini açıklarken, Başbakan Nikol Paşinyan, Facebook hesabından yaptığı açıklamada Güvenlik Konseyi’nin toplandığını duyurdu.
“Kutsal vatanımızı korumaya hazır olun” sözleriyle vatandaşlarına seslenen Ermenistan Başbakanı Paşinyan, “Değerli vatandaşlar, şu anda Ermenistan hükûmetinin kararıyla sıkıyönetim ve genel seferberlik ilan edildi.” dedi.
Ermenistan işgalindeki Dağlık Karabağ’ın yönetimi de Azerbaycan ile çatışmalarda 16 askerin öldüğünü, 100 askerin yaralandığını ayrıca bir kadın ve bir çocuk olmak üzere 2 sivilin de hayatını kaybettiğini açıkladı.

Aliyev: Ermenistan işgalci devlettir ve işgale son verilmelidir

Azerbaycan’da ulusa sesleniş konuşması yapan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırılarının sürekli bir hale geldiğine işaret ederek, “Birleşmiş Milletler kürsüsünde Ermenistan’ın yeni bir savaşa hazırlandığını duyurmuştum. Ermenistan durdurulmalıdır ve durdurulacaktır. Ermenistan işgal ettiği topraklarımıza yasa dışı şekilde yerleşmeye çalışıyor” dedi.
Ermenistan’ın yürüttüğü “çirkin siyasetle” bölgedeki tehlike merkezi haline geldiğinin altını çizen Aliyev, “Azerbaycan sadece öz topraklarını savunmaktadır. Dağlık Karabağ, tarihi olarak da Azerbaycan toprağıdır. Bu konuda uluslararası hukuk da bizim yanımızdadır. Karabağ bizimdir, Karabağ Azerbaycan’ındır. Ermenistan ordusunun bizim toprağımızda ne işi var? Ermenistan işgalci devlettir ve bu işgale son verilmelidir, verilecektir” ifadelerini kullandı

Ermenistan Başbakanı: ‘Savaşın içindeyiz’

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, televizyondan yayınlanan açıklamasında, “Azerbaycan’ın otoriter rejimi bir kez daha Ermeni halkına savaş ilan etti” dedi.
Sözlerini, “Güney Kafkasya’da sonucu belli olmayan büyük çaplı bir savaşın eşiğindeyiz” şeklinde sürdüren Ermenistan Başbakanı Paşinyan, uluslararası topluma seslenerek, Türkiye’nin çatışmalara olası müdahalesinin engellenmesini istedi.
Paşinyan Rusya Devlet Başkanı Putin’le görüşmesinde de çatışmaya bölge dışı güçlerin dahil edilmesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti vurguladı

Erdoğan tüm Dünyayı Azerbaycan’ı desteğe çağırdı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’le telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ermenistan’ın saldırısına Twitter hesabından tepki gösterdi. “Ermenistan, bölgede barışın ve huzurun önündeki en büyük tehdit olduğunu bir kere daha göstermiştir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk Milleti her zaman olduğu gibi bugün de tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır” ifadelerini kullandı.
Ermenistan’ın saldırganlığı karşısında gerekli ve yeterli bir tepki ortaya koyamayan uluslararası toplumun çifte standardını bir kez daha gösterdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “tüm dünyaya işgale ve zulme karşı verdikleri mücadelede Azerbaycan’ın yanında yer alma çağrısı yapıyoruz” dedi.

Türkiye’den ilk tepkiler

Çatışmalar sürerken, Türkiye’den de Ermenistan’a tepki ve Azerbaycan’a destek açıklamaları peş peşe geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sosyal medyadan “Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz. Türkiye bu saldırılar karşısında Azerbaycan’ın yanındadır” açıklaması yaptı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da açıklamasında “Uluslararası hukukun açık ihlali olan ve sivil kayıplara da yol açan Ermeni saldırısını şiddetle kınıyoruz. Bu süreçte, tek yürek olarak Türkiye’nin Azerbaycan’a desteği tamdır. Azerbaycan nasıl isterse, o şekilde yanında olacağız” ifadelerini kullandı.
Savunma Bakanı Hulusi Akar “Kafkasya’da barış ve istikrarın en büyük engeli Ermenistan’ın saldırgan tutumudur” derken, Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik “Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz. Ermenistan bir kere daha hukuk tanımaz bir provokasyon gerçekleştirdi’ ifadesini kullandı.
CHP Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Ermenistan’ın saldırısını kınadıklarını bildirirken, Azerbaycan’a başsağlığı dileklerini iletti. MHP lideri Devlet Bahçeli de yaptığı yazılı açıklamada, “Kanımızla, canımızla, varlığımızla Azerbaycan’ın yanındayız” dedi.

Çavuşoğlu, Lavrov’la çatışmayı görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergeyi Lavrov’la Dağlık Karabağ’daki alevlenen çatışmayı konuştu. Görüşmeyle ilgili dışişleri bakanlığından bir açıklama yapılmazken, bakanların görüşmesine ilişkin bir açıklama yayınlayan Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Cephe hattında en kısa sürede ateşkesin sağlanması ve durumun istikrara kavuşturulması gerektiğinin altı çizildi. Ölenlerin akraba ve yakınlarına başsağlığı dilendi” ifadelerini kullandı.

AB’den ateşkes ve ön şartsız müzakere çağrısı

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmaların ciddi endişe kaynağı olduğunu belirten Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel , taraflara askeri hareketliliğin durdurulması çağrısında bulundu.
Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Michel, gerginliğin daha fazla tırmanmasını önlemek için öncelikle askeri hareketliliğin acilen durması gerektiğini belirterek, tek çözüm yolunun ön şartsız müzakerelere dönmek olduğunu ifade etti.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de yazılı açıklamasında, Dağlık Karabağ’daki cephe hattında çıkan çatışmalarda asker ve sivil can kayıpları olmasından üzüntü duyduklarını belirtti.
“AB, çatışmaların acilen durdurulması, gerginliğin düşürülmesi ve ateşkesin sıkı şekilde gözlenmesi çağrısında bulunmaktadır.” ifadesini kullanan Borrell, tarafların Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Minsk Grubu himayesinde ön şartsız olarak müzakerelere dönmesinin acil önem taşıdığını kaydetti.

Rusya’dan derhal ateşkes ve müzakere çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan çatışmaların durdurularak, taraflara müzakerelere başlama çağrısında bulundu. Bakanlık açıklamasında, “Durumu istikrara kavuşturmak için tarafları derhal ateşkese ve müzakerelere başlamaya çağırıyoruz.” ifadesi yer aldı.