Kara düzen

Kara düzen
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesinin ardından devlet protokolü gayri resmi olarak değiştirildi. Cumhurbaşkanlığı’ndaki 30 Ağustos töreninde Diyanet İşleri Başkanı, Genelkurmay Başkanı’nın önünde yer aldı.DW...

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesinin ardından devlet protokolü gayri resmi olarak değiştirildi. Cumhurbaşkanlığı’ndaki 30 Ağustos töreninde Diyanet İşleri Başkanı, Genelkurmay Başkanı’nın önünde yer aldı.
DW Türkçe’de Alican Uludağ’ın haberine göre, daha önce 52’nci sırada yer alan Diyanet İşleri Başkanı, 40 sıra yükselerek Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının da önüne geçti. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 12’nci sırada yer alırken, Genelkurmay Başkanı ancak 14’inci sırada kendisine yer bulabildi. 13’üncü sırada ise Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı geldi. Geçen yılki törende Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanları 11’inci sırada yer almıştı.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle birlikte Başkent Protokol Listesi’nden Başbakan çıkarıldı, ancak 2018’den beri yeni bir protokol listesi yayınlanmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da önceki gün gayri resmi protokol listesine göre tebrikleri kabul etti.
AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ YARGININ ÖNÜNDE
TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı ilk iki sırada yer aldı. Bu isimleri, daha önceki listede Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay Başkanları izliyordu. Törende ise yüksek yargı başkanlarından önce AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal çağrıldı.
CUMHUR İTTİFAKI AYARI
Protokol listesine Cumhur İttifakı düzenlemesi de yapıldı. Daha önce TBMM Başkan Vekilleri, TBMM’de Grubu Bulunan Siyasi Parti Genel Başkanları’ndan bir sıra önde geliyordu. Ancak dünkü törende MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin adı 9’uncu sırada anons edildi, ardından ise TBMM Başkan Vekilleri geldi.