Kaşıkçı dosyası, Suudi Arabistan’a havale…

Kaşıkçı dosyası, Suudi Arabistan’a havale…
Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın, 2 Ekim 2018 tarihinde Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesiyle ilgili davada dün dikkat çeken bir gelişme oldu. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın...

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın, 2 Ekim 2018 tarihinde Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesiyle ilgili davada dün dikkat çeken bir gelişme oldu. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dünkü duruşmasında savcı, yargılamanın durmasını ve dosyanın Suudi Arabistan’a devredilmesini talep etti.

DW Türkçe’nin haberine göre, duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin 26 sanık hakkında dava açılmışsa da Suudi Arabistan Başsavcılığı tarafından gönderilen 13 Mart 2022 tarihli yazıda, yargılamanın Suudi Arabistan Krallığına devredilmesi, sanıklar hakkında çıkartılan kırmızı bülten kararlarının kaldırılmasının talep edildiğini belirtti.

GÖZLER ADALET BAKANLIĞI’NDA
Mahkeme, 6706 sayısı yasa uyarınca kovuşturmanın Suudi Arabistan adli makamlarına devrinin sağlanması konusunda Adalet Bakanlığı’na görüş sorulmasına hükmetti. Ayrıca sanıklar hakkındaki yakalama emirlerinin ve kırmızı bülten kararlarının aynen devamına, adli sicil ve nüfus kayıtlarının temini için Interpol Daire Başkanlığı’na yazılan yazının da cevabının beklenmesine karar verildi. Duruşma 7 Nisan’a ertelendi.

HATİCE CENGİZ: ERDEM Mİ? YOKSA MADDİ ÇIKARLAR MI?
Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz duruşma sonrasında Twitter üzerinden İngilizce yaptığı paylaşımda, savcının Suudi Arabistan’ın talebine uygun olarak yargılamanın Türkiye’de durdurulmasını ve dosyanın Suudi Arabistan adli makamlarına devrini talep ettiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:
“Modern çağda insanlığın karşı karşıya olduğu ikilemi gözler önüne seren örnek bir durum. İkisinden hangisini tercih edeceğiz? Erdemli bir birey olmayı mı yoksa maddi çıkarları her türlü değerin üstünde tutan bir yaşam inşa etmeyi mi tercih edeceğiz? Maddi çıkarların bu denli ön planda tutulduğu bu sistemin kendisi eninde sonunda infilak edecek.”

ARABİSTAN İLE İLİŞKİLER DÜZELİYOR

Suudi Arabistan ile ilişkileri bozulan Türkiye, geçen yıl Mısır, İsrail, Yunanistan ile birlikte Suudi Arabistan ile de ilişkilerini düzeltme kararı almış, bu amaçla Riyad-Ankara arasında diplomasi trafiği hız kazanmıştı.

Dün A Haber’de Türkiye'nin Suudi Arabistan ile ilişkilerini değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ilişkilerin normalleşmesi konusunda önemli adımlar atılmakta olunduğunu söyleyerek, "yargı iş birliği daha iyi bir noktaya geldi” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, ilişkilerin normalleşmesi konusunda Suudi Arabistan›a yönelik ticari, ekonomik ve siyasi alanlarda olumsuz bir tavırlarının olmadığını, bununla birlikte ilişkilerde bir durgunluğun bulunduğunu söyleyerek, ilişkilerin tekrar canlanması için adımlar atıldığına işaret etti.